Obavijesti

News

Komentari 8

Sabor o izmjenama Poslovnika: Oporba se izborila za svoje, ali opet zastupnika nema na poslu

Sabor o izmjenama Poslovnika: Oporba se izborila za svoje, ali opet zastupnika nema na poslu

Smisao je svega da se, na tragu odluke Ustavnog suda, svakom zastupniku omogući da nazoči i sudjeluje u raspravama, te u replikama

VIDEO

Nakon što je Ustavni sud "srušio" epidemiološke mjere koje je Predsjedništvo Sabora donijelo još na proljeće i time podržao oporbu, Predsjedništvo Sabora neki dan je ipak donijelo nove mjere, odnosno novu izmjenu Poslovnika. Naime, prema dosadašnjim mjerama, u sabornici je mogao biti tek 41 zastupnik i sudjelovati u raspravi. Broj replika im je smanjen, kao i minutaža govora skraćena. Jedino su svi mogli glasati smješteni u sabornici, okolnim dvoranama i videovezom od doma. Oporbeni zastupnici, ponajprije iz Zeleno-lijevog bloka, su se žalili što Predsjedništvo na isti način nije omogućilo i rasprave pa su izmjene Poslovnika poslali na Ustavni sud i preispitivanje ustavnosti. Oporba je isticala kako ih vladajući ustvari žele samo ušutkati.

Nakon odluke Ustavnog suda, Predsjedništvo je ipak omogućilo uvjete da svi mogu sudjelovati u raspravama. Dio ih sada sjedi u sabornici, dio u okolnim dvoranama, a oni koji su u samoizolaciji ili izolaciji dobili su mogućnost uključivanja u raspravu od doma.

Oporba dobila što je htjela, a opet ih nema u Saboru

Oporba je pobijedila, a tijekom rasprave u petak su pozdravili nove izmjene Poslovnika. Iako su dobili što su tražili, okolne dvorane i nakon toga zjape prazne. Zastupnici ne dolaze na posao. Tako je bilo i ovih dana iako su teme rasprava bile vrlo bitne, a u sabornici im je bio i premijer. U petak u okolnim dvoranama tek njih troje, što je uvidio i predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

Plenković je opleo po oporbi: 'Obmanjujete jer vam je žao što niste pobijedili na izborima'
Plenković je opleo po oporbi: 'Obmanjujete jer vam je žao što niste pobijedili na izborima'

SDP-ova Vesna Nađ pohvalila je izmjene koje omogućavaju svim zastupnicima da normalno rade, a ne da se njih 41 mora rotirati tijekom dana.

- Sloboda govora u srži je demokratskog društva - istaknula je.

Ružica Vuković, zastupnica Domovinskog pokreta, slaže se da doba epidemije zahtjeva prilagodbu, ali ne da se zastupnike ograničava u njihovim pravima.

- Ostao je gorak okus u ustima oporbe jer i dalje ostaje upitno je li nužno skraćenje govora zastupnika ispred kluba s 15 na 10 minuta, a u pojedinačnoj raspravi s 10 na pet minuta. Razumnog objašnjenja za to nema. I dalje u tom ograničenju vidimo ograničenje slobode govora, i dalje se radi o ograničavanju zadnje linije obrane nama u oporbi - rekla je. 

Predsjednik Suverenista, Hrvoje Zekanović, podržao je ove nove izmjene kao trenutno najbolje moguće rješenje u ovoj situaciji naglasivši kako je parlament mjesto političke borbe i najvažnije političko tijelo.

- Svatko tko pokuša smanjiti ulogu zastupnika u Saboru, ovog najvažnijeg Doma, taj griješi i radi direktno protiv demokracije - rekao je dodavši kako smatra da bi se i u samoj sabornici mogao povećati broj zastupnika. 

Naime, to ograničenje broja zastupnika u Velikoj vijećnici doneseno je kako bi se osigurao dovoljan razmak među njima.

SDP pokreće opoziv ministra Ćorića: 'Zbog niza afera on više ne može obnašati tu dužnost'
SDP pokreće opoziv ministra Ćorića: 'Zbog niza afera on više ne može obnašati tu dužnost'

Predsjednik platforme  Možemo, Tomislav Tomašević, svjestan je da su vremena izazovna, ali da unatoč tome Parlament mora funkcionirati.  

- Kad su se izmjene donosile na proljeće, mi nismo bili u Saboru. Ali kada smo došli, shvatili smo da nisu u skladu s Ustavom - rekao je i podsjetio kako su najprije pismeno svoje prijedloge o drugačijem funkcioniranju Sabora slali Predsjedništvu, ali kako su se oni oglušili onda su se obratili i Ustavnom sudu. 

- Da bi se sada donijele mjere onakve kakve smo upravo mi predlagali - dodao je predloživši da se elektronskim putem prenose i sjednice Odbora.

'HDZ dijeli demokršćanska načela, ali poštujemo i slobodu drugih. To je pozicija Hrvatske'
'HDZ dijeli demokršćanska načela, ali poštujemo i slobodu drugih. To je pozicija Hrvatske'

Dalija Orešković u ime Kluba SSIP-a, Pametno i GLAS-a predložila je da odluku o prestanku posebnog načina rada donosi Sabor, a ne Predsjedništvo, kao i da se posebni uvjeti rada ograniče na šest mjeseci te po potrebi produljuju.

- Ne bismo odredbama Poslovnika trebali pristupati olako i dopuštati praksu u kojoj se dvije najveće parlamentarne stranke dogovaraju kako prigrabiti najveći dio političke pažnje i plijena - poručila je.

HDZ-ova Marija Jelkovac naglasila je kako su okolnosti posebne, ali da sve što se dosad radilo nije imalo za cilj ograničiti pravo govora nego zaštititi zdravlje zastupnika. 

- Voljela bih da se ne izvrću činjenice. Kada smo donosili te prve izmjene svi smo bili nesigurni u posljedice i kako će Covid kriza utjecati na sve nas. U tom trenutku smo posegnuli za onim što smo smatrali opravdanim i najboljim mogućim načinom rada Sabora. Sada smo se bolje prilagodili i našli mogućnost za bolji rad Sabora - rekla je. 

Katarina Peović iz Radnike fronte poručila je kako poboljšanjem Poslovnika više neće biti manipulacija. Ispričala je i svoje iskustvo pokušaja rada od doma, gdje je ostala zbog djeteta i odgovornosti.

- Nakon što sam zbog samoprocjene odlučila ostati doma zbog temperature djeteta i tražila priključenje na Zoom, najprije mi je to dozvoljeno, da bi me nakon par sati tajnik Sabora zamolio da se odspojim zato što nemam potvrdu o samoizolaciji. A na Zoomu su također bili priključeni zastupnici koji također nisu imali potvrdu - istaknula je dodavši kako se rad od doma mora omogućiti i onima koji u ovakvim situacijama ostanu doma, posebno kad se ljude 100 puta dnevno poziva da budu odgovorni i ostanu doma ako imaju sumnju na zarazu.

Predsjednik Sabora poručio je kako nije znao za njezin slučaj. 

- Meni je ovo prva informacija i mogli ste se obratiti meni. No, kada govorimo o samoprocjeni, to je područje koje može biti podložno manipulacijama - rekao je dodavši kako je upravo njezin Klub išao pred Ustavni sud da se definiraju jasna pravila. 

- Evo, ja na ekranima vidim ostale salone, njih troje ili pet tamo sjedi - rekao je dodavši kako Peović sada traži pak od predsjednika da ide na povjerenje da je netko ostao doma iz predostrožnosti, a da bi se to onda moglo zloupotrebljavati.

- U ovim uvjetima je nemoguće sve propisati - dodao je.

Nezavisna Marijana Petir upitala je zašto oporba ne konzumira pravo koje je tražila. 

- Bilo bi korektno da oni koji su podnijeli ustavnu tužbu, sjede ovdje - rekla je.

Tomaševića je zasmetalo prozivanje da oporbeni zastupnici opet ne sudjeluju u raspravama i ne sjede u salonima, iako im je omogućeno, poručivši kako nisu svi isti te da su zastupnici njegova kluba tu, slušaju i raspravljaju. 

- Prazne stolice možda nisu najveći problem, one su isto tako neka poruka. Mi imamo 151 zastupnika i ako netko ne sjedi na stolici, koju je svojim političkim radom zaslužio, nadam se, to je isto neka poruka - poručila je Peović.

Mostov Miro Bulj istaknuo je kako su saborski zastupnici glas narod i jedino što imaju je govornica.

- Trebamo sve napraviti da zadržimo postignutu razinu prava govora zastupnika. Nije dobra poruka u demokraciji smanjivati zastupnicima poslovnička prava. Sloboda govora je najbitnija u demokraciji - rekao je dodavši kako je odluka Ustavnog suda razumna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe