To je to što me zanima!

Samo je Nevenka bila protiv: Čobankoviću ukinuli imunitet

Iako je MIP početkom rujna Čobankoviću jednoglasno ukinuo zastupnički imunitet, odluku je trebao potvrditi Sabor. Tek sada DORH može pokrenuti kazneni postupak
Vidi originalni članak

Zastupnici Sabora su o odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva odlučili da se Čobankoviću ukine zastupnički mandat glasovali u 15 sati. Za je bilo 95 zastupnika, a samo je zastupnica Nevenka Bečić bila protiv. 

- Ja kao saborska zastupnica imam pravo glasati kako želim. To je moj stav. Glasala sam protiv, jer nisam upoznata s predmetom da bih mogla adekvatno i savjesno glasovati. Trebala sam ući u predmet i vidjeti za što ga se tereti - rekla je Bečić te dodala da nije dobila nikakve materijale, ali ih nije ni tražila. Kaže da vjeruje u MIP, ali da prije svega vjeruje sebi.

- Trebam biti sto posto sigurna da postoje elementi za skidanje imuniteta. Neću biti sudionik takvih radnji. To je moje pravo. Glasovala sam po svojoj savjesti - rekla je Bečić.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo je odobrilo pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Petra Čobankovića u tzv aferi 'Planinska'.

- Mandatno-imunitetno povjerenstvo odobrilo je pokretanje kaznenog postupka protiv Petra Čobankovića (HDZ) - rekla je Gordana Sobol, predsjednica povjerenstva. Rasprave o toj temi nije bilo. Iako je  MIP još početkom rujna, na zahtjev DORH-a, Čobankoviću jednoglasno ukinuo zastupnički imunitet, tu odluku je još morao potvrditi Sabor.

Tužiteljstvo u optužnici Čobankovića tereti da je zloporabom ministarskog položaja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem HDZ-ovu zastupniku Stjepanu Fioliću omogućio stjecanje protupravne imovinske koristi, čime je državni proračun oštećen za gotovo 38 milijuna kuna.  

Riječ je o slučaju preprodaje zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu, za što je DORH podignuo optužnice protiv Sanadera, Fiolića i Čobankovića te dviju pravnih osoba - Mesnica Fiolić i Centra za reprodukciju u stočarstvu. DORH tvrdi da je od preprodaje precijenjene zgrade Ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Čobanković, Sanader protupravno zaradio 17,3 milijuna kuna, a Fiolićeve tvrtke gotovo osam milijuna kuna. 

VukšićHrvatska je banana država 

Zastupnici raspravljaju o Zakonu o trgovačkim društvima. Izmjenama se zakon usklađuje s direktivama EU, ali i omogućuje građanima da pokrenu poslovanje s iznosom kapitala od samo deset kuna.

Uime kluba laburist Branko Vukšić dotakao se bivšeg premijera Ive Sanadera te ustvrdio kako je Hrvatska banana država.

- Bivši premijer, kojemu je ova desna strana bogohulno tepala pametniji od Isusa i čije je ime danas u ovome domu neukusno čak i spominjati, ustvrdio je prije nego su mu policajci stavili lisičine na ruke, kako je Hrvatska u banani. To je krivo. Hrvatska je banana država - rekao je Vukšić, koji smatra da je jedan od argumenata te tvrdnje upravo ovaj zakon.

- Znate li zašto nitko posljednjih godina nije odgovarao zbog zakašnjelog ili nepokrenutog stečaja? Zato što je iz ovog zakona iz 2008. ispušten dio rečenice, kojim je predviđena kaznena sankcija u novcu ili zatvoru do dvije godine. Da, kazne su se izgubile u prijepisu, a suci su se držali krnje rečenice kao pijan plota - poručio je laburist. Zaključio je kako je preduvjet funkcioniranja jednostavnih društava, predviđenih ovim zakonom, regulirano tržište, koje Hrvatska nema.

- Bez reda u birokraciji, bez ukidanja tone dozvola, mišljenja i potvrda, bez pravne sigurnosti, nemoguć je rast gospodarstva s ili bez jednostavnih društava - zaključio je.

Peđa Grbin (SDP) ustvrdio je kako je ovaj zakon u hitnom postupku zbog 300.000 nezaposlenih Hrvata.

- Hoće li se svi oni riješiti ovim zakonom? Neće. Riješit će se barem dio - rekao je. Odgovorio mu je Dujomir Marasović (HDZ).

- Nije problem otvaranje firmi. Problem je zatvaranje postojećih. Ne možete iskoristiti ovaj smokvin list za svu promašenu politiku, za nezaposlenost, smanjenje BDP-a. Ovo je smokvin list za bezidejnost Vlade u bilo kojem smislu - poručio je HDZ-ovac.

Zastupnici su u srijedu raspravljali i o izmjenama Zakona o trošarinama, koje se prije svega odnose na usklađivanje s direktivama EU. Martina Dalić (HDZ) istaknula je kako su prihodi svih vrsta trošarina manji nego lani.

- Tijekom turističke sezone u 7. i 8. mjesecu prihod od trošarina manji je nego lani. Prihod od trošarina na naftne derivate manji je otprilike 1,5 posto - rekla je Dalić te ustvrdila da se nastavljaju pad potrošnje i proizvodnje.

Nakon stanke zastupnici su još kratko raspravljali o Zakonu o trošarinama, a onda su prešli na Zakon o boravištu. Izmjenama tog zakona ukida se prebivalište te uvode dvije kategorije boravišta, trajno i privremeno. Privremeno boravište je ono gdje se osoba nema namjeru trajno nastaniti i samo iznimno može biti duže od dvije godine. Izmjenama zakona građani se obvezuju da u slučaju privremenog odlaska u inozemstvo, na duže od godinu dana, o tome moraju obavijestiti policiju.

Idi na 24sata

Komentari 82

  • 19.09.2012.

    Bečićka je glasala, a nije se prije toga pripremila. A zašto je onda zastupnica ako se nije pripremila? I onda još je kao iskrena jer je priznala da se nije pripremila. Zbilja misle da smo potpuni idioti.

  • nijebed 19.09.2012.

    Eto, neće biti ništa, trla baba lan da joj prođe dan.

  • krnjevo 19.09.2012.

    Neka nas ne zavara ovaj Čobankovićev izgled zbunjenog i tužnog medvjeda kojeg su pčele, ni krivog ni dužnog, uhvatile sa šapom u košnici. Te njegove ispovjedi po novinama, intervjui, glumatanje i plakanje nad svojom i sudbinom svoje (prebogate) obitelji, povlačenje u osamu, samo su pokušaji jeftinog skupljanja simpatija. Jadan Čo! Evo, srce mi se kida! A, o glasanju gospođe seke neću ni trošit svoje vrijeme.

Komentiraj...
Vidi sve komentare