Obavijesti

News

Komentari 82

Samo je Nevenka bila protiv: Čobankoviću ukinuli imunitet

Samo je Nevenka bila protiv: Čobankoviću ukinuli imunitet
10

Iako je MIP početkom rujna Čobankoviću jednoglasno ukinuo zastupnički imunitet, odluku je trebao potvrditi Sabor. Tek sada DORH može pokrenuti kazneni postupak

VIDEO

Zastupnici Sabora su o odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva odlučili da se Čobankoviću ukine zastupnički mandat glasovali u 15 sati. Za je bilo 95 zastupnika, a samo je zastupnica Nevenka Bečić bila protiv. 

- Ja kao saborska zastupnica imam pravo glasati kako želim. To je moj stav. Glasala sam protiv, jer nisam upoznata s predmetom da bih mogla adekvatno i savjesno glasovati. Trebala sam ući u predmet i vidjeti za što ga se tereti - rekla je Bečić te dodala da nije dobila nikakve materijale, ali ih nije ni tražila. Kaže da vjeruje u MIP, ali da prije svega vjeruje sebi.

- Trebam biti sto posto sigurna da postoje elementi za skidanje imuniteta. Neću biti sudionik takvih radnji. To je moje pravo. Glasovala sam po svojoj savjesti - rekla je Bečić.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo je odobrilo pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Petra Čobankovića u tzv aferi 'Planinska'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mandatno-imunitetno povjerenstvo odobrilo je pokretanje kaznenog postupka protiv Petra Čobankovića (HDZ) - rekla je Gordana Sobol, predsjednica povjerenstva. Rasprave o toj temi nije bilo. Iako je  MIP još početkom rujna, na zahtjev DORH-a, Čobankoviću jednoglasno ukinuo zastupnički imunitet, tu odluku je još morao potvrditi Sabor.

Tužiteljstvo u optužnici Čobankovića tereti da je zloporabom ministarskog položaja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem HDZ-ovu zastupniku Stjepanu Fioliću omogućio stjecanje protupravne imovinske koristi, čime je državni proračun oštećen za gotovo 38 milijuna kuna.  

Riječ je o slučaju preprodaje zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu, za što je DORH podignuo optužnice protiv Sanadera, Fiolića i Čobankovića te dviju pravnih osoba - Mesnica Fiolić i Centra za reprodukciju u stočarstvu. DORH tvrdi da je od preprodaje precijenjene zgrade Ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Čobanković, Sanader protupravno zaradio 17,3 milijuna kuna, a Fiolićeve tvrtke gotovo osam milijuna kuna. 

VukšićHrvatska je banana država 

Zastupnici raspravljaju o Zakonu o trgovačkim društvima. Izmjenama se zakon usklađuje s direktivama EU, ali i omogućuje građanima da pokrenu poslovanje s iznosom kapitala od samo deset kuna.

Uime kluba laburist Branko Vukšić dotakao se bivšeg premijera Ive Sanadera te ustvrdio kako je Hrvatska banana država.

- Bivši premijer, kojemu je ova desna strana bogohulno tepala pametniji od Isusa i čije je ime danas u ovome domu neukusno čak i spominjati, ustvrdio je prije nego su mu policajci stavili lisičine na ruke, kako je Hrvatska u banani. To je krivo. Hrvatska je banana država - rekao je Vukšić, koji smatra da je jedan od argumenata te tvrdnje upravo ovaj zakon.

- Znate li zašto nitko posljednjih godina nije odgovarao zbog zakašnjelog ili nepokrenutog stečaja? Zato što je iz ovog zakona iz 2008. ispušten dio rečenice, kojim je predviđena kaznena sankcija u novcu ili zatvoru do dvije godine. Da, kazne su se izgubile u prijepisu, a suci su se držali krnje rečenice kao pijan plota - poručio je laburist. Zaključio je kako je preduvjet funkcioniranja jednostavnih društava, predviđenih ovim zakonom, regulirano tržište, koje Hrvatska nema.

- Bez reda u birokraciji, bez ukidanja tone dozvola, mišljenja i potvrda, bez pravne sigurnosti, nemoguć je rast gospodarstva s ili bez jednostavnih društava - zaključio je.

Peđa Grbin (SDP) ustvrdio je kako je ovaj zakon u hitnom postupku zbog 300.000 nezaposlenih Hrvata.

- Hoće li se svi oni riješiti ovim zakonom? Neće. Riješit će se barem dio - rekao je. Odgovorio mu je Dujomir Marasović (HDZ).

- Nije problem otvaranje firmi. Problem je zatvaranje postojećih. Ne možete iskoristiti ovaj smokvin list za svu promašenu politiku, za nezaposlenost, smanjenje BDP-a. Ovo je smokvin list za bezidejnost Vlade u bilo kojem smislu - poručio je HDZ-ovac.

Zastupnici su u srijedu raspravljali i o izmjenama Zakona o trošarinama, koje se prije svega odnose na usklađivanje s direktivama EU. Martina Dalić (HDZ) istaknula je kako su prihodi svih vrsta trošarina manji nego lani.

- Tijekom turističke sezone u 7. i 8. mjesecu prihod od trošarina manji je nego lani. Prihod od trošarina na naftne derivate manji je otprilike 1,5 posto - rekla je Dalić te ustvrdila da se nastavljaju pad potrošnje i proizvodnje.

Nakon stanke zastupnici su još kratko raspravljali o Zakonu o trošarinama, a onda su prešli na Zakon o boravištu. Izmjenama tog zakona ukida se prebivalište te uvode dvije kategorije boravišta, trajno i privremeno. Privremeno boravište je ono gdje se osoba nema namjeru trajno nastaniti i samo iznimno može biti duže od dvije godine. Izmjenama zakona građani se obvezuju da u slučaju privremenog odlaska u inozemstvo, na duže od godinu dana, o tome moraju obavijestiti policiju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović