To je to što me zanima!

SAD: Rusija mora odstupiti! Rusija: Zašto ste se miješali?

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je izvanrednu sjednicu vezano za krizu u Ukrajini. Sve stalne članice Vijeća sigurnosti održale su govore osim Kine, koja je suzdržana
Vidi originalni članak

Nakon gotovo dva sata prepiranja hoće li sjednica Vijeća sigurnosti UN-a biti zatvorena ili otvorena, ambasadori su odlučili da bude otvorena i tako kontrirali Rusiji koja je tražila sastanak iza zatvorenih vrata. Na sjednici nije rečeno ništa novo, članice su iznijele svoje već poznate stavove. 

Ukrajinski izaslanik pri UN-u optužio je Rusiju za agresiju.

- Ruski parlament je ilegalno odobrio intervenciju, no ruske trupe su već tu i njihov broj je sve veći iz sata u sat. Ovo je agresija na Ukrajinu koja krši međunarodni zakon. Rusija je brutalno prekršila Povelju UN-a, silom ugrožavaju naš teritorijalni integritet - rekao je Jurij Sergejev.

Pozvao je UN i ostale međunarodne promatrače da učine sve kako bi se zaustavila agresija na Ukrajinu

Zapadne članice su osudile rusko odobrenje uporabe sile u Ukrajini i još jednom izrazile svoju zabrinutost zbog situacije u Ukrajini. SAD je pozvao na potporu novih vlasti u Kijevu. 

- Rusija mora odstupiti. Nove vlasti u Kijevu pokazale su ogromnu suzdržanost. Rusija je sve ignorirala i djeluje sama. Ruski potezi u Ukrajini krše suverenitet Ukrajine - rekla je američka ambasadorica Samantha Power. 

Ruski ambasador Vitalij Čurkin je rekao da do ovakve situacije uopće nije trebalo doći te je upitao zašto se Zapad uplitao i podupirao ulične nemire.

- Zašto je Janukovič silom protjeran iz Kijeva? Zašto je prva odluka novih vlasti bila ukidanje ruskog jezika? To je politička odluka. Političko nasilje - ustvrdio je.

- Uporaba ruske vojske odobrena je na teritoriju Ukrajine, a ne protiv Ukrajine. Ruski predsjednik još nije donio odluku o slanju trupa - rekao je Čurkin.

Sve stalne članice Vijeća sigurnosti održale su govore osim Kine.

Idi na 24sata

Komentari 224

  • augustus 03.03.2014.

    ma treba se cijela europa zajedno sa amerikancima dignut pa jednom zauvijek začepit gubicu rusima. pa šta oni misle da su nešto bolji od ostatka svijeta? nikada oni nisu imali cohones,uvijek su napadali ko pi...,i sada ovdje nešto prijete i glume. trebala bi europa potpuno stati u obranu ukrajine i nato i amerika pa da vidimo mi te famozne ruse. cijela rusija ima 300 milijona ljudi,dok cijela eu ima 600 milijona tako šta se tiče ljudstva tu puše naveliko,a ni sa tehnologijom ne zaostajemo puno za njima,tako da oni samo malo više jedu gov...

  • vbuhac2 03.03.2014.

    Rusija je najškolovanija država na svijetu.Imaju i najviše pisaca i znanstvenika.

  • vbuhac2 03.03.2014.

    Rusija MORA odstupiti? ma tko to kaže? amerika? mora se samo- umrijeti.A osim toga mogla bi Amerika dobiti batina od Rusije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare