To je to što me zanima!

'Sada je jasno, da će Trg žrtava fašizma biti novi mrtav trg'

Ogoljen, sterilan i bez duše - tako danas izgleda ovaj trg, nekada jedan od najljepših u Zagrebu, poručili su iz inicijative Vratite magnoliju, koja je na Trgu žrtava fašizma postavila ogroman transparent
Vidi originalni članak

Inicijativa "Vratite magnoliju" u srijedu je postavljanjem transparenata "Totalna prevara"  na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu iznova upozorila na, kako su rekli, neprihvatljivu devastaciju toga trga te nepoštivanje zakona i procedure pri uređivanju zaštićenih kulturnih dobara u Zagrebu.

U priopćenju koje su uputili u srijedu navečer istaknuli su kako je "uređenje“, odnosno devastacija Trga žrtava fašizma završila, i sada je potpuno jasno da će, poput Kvatrića, to biti još jedan mrtav trg kojega građani izbjegavaju.

"Ogoljen, sterilan i bez duše - tako danas izgleda ovaj trg, nekada jedan od najljepših u Zagrebu. Ravne staze koje nikuda ne vode, trg bez ijedne klupe i šarena svjetla uvreda su i Meštroviću i svim građanima Zagreba", navedeno je.

Gotovo svaka intervencija na zagrebačkim trgovima i parkovima zadnjih godina bila je korak unazad, gdje se javni prostor zaobilaženjem procedure, lošim rješenjima i zagovaranjem netransparentnih, nejasnih interesa zapravo malo po malo oduzima građanima. Sve više građana ne pristaje na takvo upravljanje našim gradom i ne želi da se ovakve devastacije nastave na Krešimircu i u ulici Franje Račkog", ustvrdila je inicijativa "Vratite magnoliju".

Poručili su kako od odgovornih zahtijevaju ostavke i odgovornost, te poštivanje zakona i sudjelovanja javnosti i struke u budućim zahvatima u Zagrebu, posebno u najavljenom uređenju tzv. Pješačkog centra izvrsnosti. Traže i pokretanje programa sanacije te i drugih devastiranih lokacija u gradu. Pozvali su struku i stručne udruge da jasno i što glasnije ocijene tu devastaciju.

"U svakom uređenom europskom gradu nakon ovakve devastacije i tolikih nepravilnosti, gradonačelnik i odgovorne osobe podnijeli bi ostavku, a pravosudne institucije pokrenule bi hitnu i temeljitu istragu i sankcionirale sve odgovorne", ocijenili su.

Traže ostavku gradonačelnika i pročelnika Gradskoga zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode i podsjećaju kako je protiv njih u okviru ove kampanje podnesena i kaznena prijava zbog zloporabe položaja i oštećenja zaštićenoga kulturnog dobra. Zato od odgovornih institucija zahtijevaju brzu i temeljitu istragu.

Podsjetili su kako već više od pola godine organiziraju protestna druženja srijedom u 18 sati na Trgu žrtava fašizma. Naveli su kako su njihova druženja počela kao reakcija na čupanje magnolija, ali su od tada problematizirala brojne druge elemente te devastacije.

Poslali su i brojne prijave svim nadležnim inspekcijama, zahtjeve za hitnom obustavom radova svim institucijama i organizirali izlaganja i tribine od kojih izdvajaju tribinu "Što je to Pješački centar izvrsnosti i kako se realizira njegova prva faza na Trgu žrtava fašizma?".

Naveli su i kako je na njihov prijedlog organiziran zbor građana gradske četvrti Donji grad na kojemu je gotovo jednoglasno izglasan zaključak o hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma, a na tome je trgu na njihov poticaj održana i otvorena sjednica Odbora za prostorno uređenje zagrebačke Gradske skupštine s uvidom u projektnu dokumentaciju, kao i okrugli stol za predstavnice i predstavnike klubova gradskih zastupnika gdje su građani čuli što se o toj devastaciji govorilo u Gradskoj skupštini i odborima.

Inicijativa "Vratite magnoliju", koja vodi i aktivnu stranicu kampanje na Facebooku, poručila je kako završetak radova na Trgu žrtava fašizma ne znači gašenje njihove inicijative.

"Tijekom proteklih pola godine magnolija je postala simbol otpora devastaciji i ovakvom načinu upravljanja gradom i zato ćemo, u nekoj drugoj formi, i dalje nastaviti sa svojim aktivnostima, u prvom redu vezano uz ostale faze realizacije tzv. Pješačkog centra izvrsnosti, a onda i za druge javne prostore u Zagrebu", istaknuli su. 

Inicijativu Vratite magnoliju čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa "A kad će park", Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građanke i građani iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD. Podupiratelji Inicijative su Savica ZA Park, inicijativa Samoborček i inicijativa Spasimo potok Črnomerec te brojne građanke i građani Zagreba.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • 19.10.2018.

    Baš dobro zgleda.....ak nekima fali drveće i sve kaj ide uz to dojdite u Studenski grad....tam tog ima i preveć....

  • purgerica prva 04.10.2018.

    Tko stoji iza ovog "jaukanja" iz HINE? Da nije Zinkica Paladino? Ljudi moji pa nije još gotovo. Jel netko bio na Trgu žrtava? Jeste pratili to višemjesečno sređivanje otpalih blokova stepenica, otpadnute komade sa stupova? Jeste bili ove dane? Još se radi.

  • nori 🖖 04.10.2018.

    Hoće li vratiti minarete ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare