To je to što me zanima!

Samo se želim probuditi zdrav, ići u školu, igrati se i uživati

Mateo Galjer (14) iz Prugovca kraj Đurđevca ima rijetku bolest, idiopatsku skoliozu, zbog koje mu je deformirana kralježnica. Uskoro bi trebao ići na operaciju u inozemstvo
Vidi originalni članak

Imam želju da se jedno jutro probudim zdrav i da kao ostali moji vršnjaci idem redovno u školu i uživam u igri i druženju, kazao nam je, pomalo stidljivim glasom, 14-godišnji Mateo Galjer iz Prugovca kraj Đurđevca. On ima rijetku bolest, idiopatsku skoliozu, zbog koje mu je iskrivljena kralježnica. Vjerujemo da će se Mateu ubrzo ostvariti ova želja, jer je u tijeku izbor inozemne klinike u koju će po riječima dr. Mislava Čimića sa KB Zagreb, otići na operaciju. 

- Kod izbora ćemo voditi računa da to bude Klinika u kojoj su rizici svedeni na najmanju moguću mjeru i gdje su iznadprosječno visoki standardi - pojasnio je dr. Čimić. Dodajući kako će, najvjerojatnije, sve troškove pokriti HZZO, jer za takve zahvate se uvijek imalo razumijevanja. 

Prvi simptomi tog poremećaja Mateu su se pojavili u dobi od tri godine, a do sada je imao tri operacije, sve ove godine. U bolnici je bio od svibnja do konca kolovoza. Brojna Mateova obitelj s petero djece, od kojih je troje malodobno, živi skromno jer su im jedini prihodi 2500 kuna koje prima majka kao roditelj njegovatelj, te 2300 kuna dječjeg dodatka. Otac Branko (53) je nezaposlen i radi za nadnicu. 

Majka govori kako su još ranije, kad je Mateo bio star nekoliko godina, neki liječnici predlagali operaciju. S druge strane, neki su tvrdili da trebaju pričekati da dijete malo odraste, jer je postojala mogućnost da ostane nepokretan. Majka kaže da nije željela preuzeti taj rizik, jer joj se tada činilo da su promjene male i jer je bilo važno da ostane pokretan. 

Saznavši za zdravstvene tegobe Matea, javio nam se saborski zastupnik iz redova vladajuće stranke, tražeći da ostane anoniman, koji je obećao da će na dječakov račun uplatiti stanoviti iznos novca. Uz njega su pomoć obitelji Galjer obećali i iz Grada Đurđevca. 

Majka je opunomoćenik na sinovom računu koji je otvoren u Zagrebačkoj banci. HR6623600003238025343

Idi na 24sata

Komentari 77

  • MajaPađen 31.12.2016.

    Idiopatska skolioza uopce nije rijetka bolest, i nije bolest vec deformacija. Rijedak je samo ovoliki stupanj iskrivljenja. Ima i kod nas vrhunski strucnjac za skolioze koji je mene operirao.

  • BLACKDOG 31.12.2016.

    Drago, drago dijete, iz dubine srca želim da ti se želje ostvare, da postaneš zdrav i veseo mladi čovjek!

  • 31.12.2016.

    obecati nije isto sto i uciniti...zvucim ruzno, ali ruku na srce no te rijeci je izgovorio hrvatski politicar. NO, unatoc tome stvarno se nadam da ce djecak uspjeti otici na tu op i da ce mu biti puno puno bolje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare