To je to što me zanima!

Sanader u ukupnoj izbornoj borbi pobijedio Milanovića

Prebrajanjem glasova iz cijele Hrvatske postalo je očito da su birači HDZ-a i u krajnje nepovoljnim okolnostima ostali vjerni stranci Ive Sanadera
Vidi originalni članak

Kad se uzmu u obzir ukupne izborne brojke, vidi se da HDZ sa savezničkim strankama na razini županija ima oko 70.000 pristaša više od SDP-a i stranaka lijevog bloka. Premijer Sanader zadovoljan je takvim rezultatom. Razloga za trijumfalizam, kazao je, nema, ali za zadovoljstvo ima.
- Ovo je samo potvrda dobre politike HDZ-a na lokalnoj i državnoj razini. No ne treba zaboraviti okolnosti pod kojima se išlo na izbore, a to su ekonomska kriza i neprihvatljivi 'tajming’ presude HDSSB-ovcu Branimiru Glavašu. To je sigurno utjecalo na izbornu borbu, a utjecala je i slovenska blokada pregovora s Europskom unijom - zaključio je Sanader. Dodao je kako bez HDZ-ovih birača ni Kerum ne bi ostvario ovaj rezultat. Kome će HDZ dati preporuku u Splitu i Zagrebu u drugom krugu, odlučit će, kazao je Sanader, ogranci na terenu. Poručio je da je HDZ pobjednik izbora te da očekuje pobjedu u drugom krugu u Dubrovniku, a Jasena Mesića i Vesnu Buterin vidi na idućim izborima kao gradonačelnike Zagreba i Rijeke. “Bilo bi jednoumlje da HDZ svugdje pobijedi”, dodao je. Milanović, naravno, nije gubitnik ovih izbora, ali iz takvih okolnosti dobiti manje glasova od HDZ-a, nije baš nalik pobjedi.
- Rezultati potvrđuju da je SDP velika stranka, pogotovo u tri najveća grada, ali moramo biti jači i izvan velikih gradova - rekao je predsjednik SDP-a novinarima.
- Zadovoljan sam i ponosan kakvu je razinu kampanje imao Bandić i na rezultat koji je ostvario - kazao je Milanović. Komentirao je i izbore u Splitu.
- Učinit ćemo sve da motiviramo naše birače jer riječ je o drugom najvećem gradu u Hrvatskoj - istaknuo je i napomenuo kako će SDP morati biti jači i izvan velikih gradova. Veliki broj glasova SDP-a u ovom omjeru pripada, ne treba ni to zanemariti, Milanu Bandiću, čovjeku koji je u Zagrebu stranka za sebe i privlači puno više birača od Milanovićeve liste. Milanovićeva skupština zauzdavat će Bandića, koji će biti slabiji nego dosad, ali opći je dojam da bi Milanović bio sretniji s Josipom Kregarom nego sa 'zločestim dečkom’ iz vlastite stranke.

610.000 glasova osvojio je HDZ s partnerima na izborima za županijske skupštine i skupštinu Grada Zagreba

540.000 glasova osvojio je SDP s partnerima na izborima za županijske skupštine i skupštinu Grada Zagreba

Idi na 24sata

Komentari 51

  • spreman 19.05.2009.

    Izgleda da ni jednom od vas koji komentirate nije jasno da ovo nisu bili parlamentarni nego lokalni izbori. Znaci onaj tko je u svom gradu ili mjestu bio zadovoljan svojom dosadasnjom vlascu glasao je za iste, onaj tko je htio promjene glasao je za neke nove. Jos nesto, ne znam od kud vam pravo proglasavati 2/3 Hrvatske seljacima.....jel uopce znate podatak koliko je onih koji zive u Zagrebu stvarno i rodjeno u Zagrebu. Bandiceva najjaca baza je Kozari Bok i slicni kvartovi i ne znam po kojoj logici su stanovnici Kozari Boka gradjani i intelektualci, a mi u Zagrebackoj Zupaniji, odnosno prstenu, koji smo izabrali ponovo HDZ smo kao seljaci ? Malo si pogledajte kako izgledaju Zapresic, Dugo Selo, Vrbovec, Zelina, kako su sredjeni i kakav je standard nas koji zivimo u tim gradicima u okolici Zagreba, a uglavnom se radi o autohtonom stanovnistvu koje tu zivi stoljecima. A izabrali smo HDZ. U mojem gradicu SDP je kandidirao bivseg jugomilicajca i udbasa i sto smo onda trebali izglasati?

  • zdtaja 19.05.2009.

    @iana,daj molim te pročitaj opet svoj komentar. "Glasala sam,glasam i glasat ću opet za Hdz." Iz tvojih je riječi vidljivo da ćeš bez obzira što god oni loše naprave uvijek biti uz njih. Ne povodiš se razumom već tradicijom nekom zatucanom. I ti mi u prosvjeti radiš....

  • Mikiss 19.05.2009.

    Nikad mi nece biti jasno da autobusi iz Srbije dolaze sa glasacima koji glasuju za HDZ ili je to ono balkansko:\"neka susjedu crkne krava\"...

Komentiraj...
Vidi sve komentare