To je to što me zanima!

Šanse da vam danas na glavu padne satelit su čak 1:2000!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Nakon mnogo godina lutanja pokvareni njemački satelit Rosat došao je do točke kad će sam pasti na Zemlju. Mogao bi pasti negdje između Kanade i J. Afrike
Vidi originalni članak

Golemi njemački satelit Rosat mogao bi pasti na Zemlju u subotu ili najkasnije u nedjelju ujutro. Stručnjaci iz njemačke svemirske agencije ne znaju još reći gdje će točno pasti, piše Space.com. Satelit od 2,7 tona ući će u Zemljinu atmosferu i vjerojatno se raspasti. 

Međutim, 30 velikih dijelova, među kojima su i stakla otporna na vrućinu i drugi keramički dijelovi, doći će do površine. Njihova ukupna masa je 1,9 tona. 

Rosat je lansiran u lipnju 1990. godine. Riječ je o zajedničkoj misiji Njemačke, SAD-a i Velike Britanije. Opservatorij od 2426 kilograma je teleskop s rentgenskim zrakama koji je služio za proučavanje radijacija kod zvijezda, maglica, crnih rupa i supernova. Rosat je pomagao znanstvenicima da bolje shvate nastanak, strukturu i evuluciju svemira. 

Satelit je dizajniran za 18-mjesečnu misiju. Nepopravljivo se pokvario 1998. godine i prestao raditi u veljači 1999. godine. Godinama je lutao svemirom i sada je došao do točke kada će sam pasti na Zemlju. Mogao bi pasti između Kanade i Južne Afrike, ali se ne zna točno gdje. 

Ipak, nema razloga za preveliku paniku jer su šanse da padne u naseljeno područje vrlo male. Znanstvenci su izračunali kako su šanse da pogodi nekoga na Zemlji 1:2000. Vjerojatnije je kako će komadi satelita završiti u moru. Svemirske agencije prate kretanje, ali tek nekoliko sati prije pada znat će točnu lokaciju. 

>>> Kretanje satelita pratite OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 56

  • StipeHuljić 23.10.2011.

    Bravo, južna Afrika

  • SašaŠmidt 22.10.2011.

    Šansa jednaka pogodku 15 parova na kladionici s koef većim od 2, 20 :D

  • Rango 22.10.2011.

    zašto ovakvi pompozni naslovi???Nije šansa da nekome padne na glavu satelit 1:2000 već može pasti samo krhotina satelita veličine i materijla poput tanjurića šalice za kavu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare