To je to što me zanima!

Šarec je prozvao središnju banku: Želite li novu recesiju?

Slovenski premijer Marjan Šarec u utorak je pozvao Banku Slovenije da odustane od restrikcija kojima je banke obvezala da od idućeg mjeseca pooštre uvjete za odobravanje potrošačkih kredita
Vidi originalni članak

U javnom pismu koje je objavio njegov ured, Šarec je u neobično oštrom tonu naveo da je odluka monetarnog regulatora, za koju središnja banka tvrdi da je joj je cilj osiguranje financijske stabilnosti u bankovnom sektoru zbog velike ekspanzije takvih kredita u zadnje vrijeme, "premalo promišljena mjera koja bi mogla pogoditi ljude širom Slovenije, posebno mlade obitelji i ljude". 

- Odluka je štetna jer bi mogla u konačnici sniziti javnu potrošnju, pa i nacionalni BDP - upozorio je Šarec.

Poručio je da očekuje da se donese nova blaža mjera koja će voditi računa "o financijskoj stabilnosti, ali i dobrobiti ljudi".

STATUS NA FACEBOOKU Mladi slovenski zastupnik kolegama rekao da su svinje

- Pitam se žele li nadležni u Banci Slovenije novu recesiju i smanjenje životnog standarda - retorički se oštro upitao u svom javnom prozivanju Banke Slovenije Šarec, optuživši vodstvo Banke Slovenije da je možda "izgubilo kontakt s realnošću".

Slovenski premijer, kojega ponekad optužuju zbog populističke retorike, navodi kako zna da je središnja banka nezavisna ustanova, ali da bi od oštrih mjera trebala odustati i donijeti nove, bolje uravnotežene, koje neće štetiti nacionalnom gospodarstvu i ljudima, posebno mladima koji bi od nje mogli imati najviše štete.

Šarec očekuje da će mu predstavnici Banke na sastanku sredinom idućeg mjeseca iznijeti što su učinili na planu ublažavanja restriktivnih mjera.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Središnja banka je prije dva tjedna objavila restrikcije za banke pri odobravanju potrošačkih kredita.

Razlog tome je velika ekspanzija i da strožim kriterijima za njihovo odobravanje u bankama želi dokazati gdje su granice zdravog zaduživanja.

Prema restrikcijama koje bi trebale stupiti na snagu od idućeg mjeseca, najveći rok za otplatu potrošačkih kredita iznosio bi 7 godina, odnosno 84 mjeseca.

MUDRA ODLUKA SLOVENACA Grlić Radman: Slovenija će nas podržati za ulazak u Schengen

Osim toga, zaoštrili bi se i kriteriji u pogledu odnosa mjesečnih primanja korisnika kredita i mjesečne servisne rate otplate.

Onima koji su uzeli potrošački kredit nakon odbijanja kreditnog obroka moralo bi od mjesečnog dohotka ostati najmanje 76 posto ako živi sam, a još veći postotak ako ima članove obitelji koje uzdržava.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Trollooloo 30.10.2019.

    ...slovenski premijer je bio komedijaš i tako se i dalje ponaša. Države koje su nastale poslije Juge nikako ne mogu shvatiti da njihovi premijeri moraju biti ekonomisti, a ne političari. Ili komedijaši. Što je zapravo isto.

Komentiraj...
Vidi sve komentare