To je to što me zanima!

Sastali se ministar i sindikati: 'Ne, drugi stup nije ugrožen...'

Ministar Pavić novinarima je kazao da najavljeni prijedlog reforme neće ugroziti drugi stup, ali ističe da mjesta za pregovore po pitanju produljenja radnog vijeka na 67 godina starosti nema
Vidi originalni članak

U javnu raspravu ulazi konačni prijedlog mirovinske reforme, pa se tim povodom nakon sastanka sa sindikatima novinarima obratio ministar rada Marko Pavić.  

- Podsjetio bih da hrvatski umirovljenik u prosjeku imaju trideset godina radnog staža, u Europi je taj prosjek mnogo više, Nijemac ima 37 godina radnog staža i nekoliko mjeseci, da nam fali 17 milijardi kuna godišnje za mirovine, prema tome želimo dugoročnu održivost sustava ali isto tako želimo povećanje, odnosno adekvatnost mirovina - izjavio je Pavić.

- Zadovoljstvo mi je da smo zadnjom isplatom povećane mirovine za 2,5 posto odnosno 679 kuna u prosjeku, razgovarao sam i s ministrom zdravstva Kujundžićem da nađemo nekakvo rješenje za dopunsko zdravstveno osiguranje za one koji su prešli limit, ali ono što je cilj je dugoročna održivost i adekvatnost i to za tri skupine umirovljenika - sadašnjim umirovljenicima želimo veće mirovine koje smo osigurali, preko šest posto povećanja u dvije godine ove vlade, želimo da se mlađi umirovljenici da se mogu uključiti na tržište rada, za one koje idu u mirovinu u sljedećih deset do petnaest godina a imat će bez reforme 600 - do 700 kuna manju mirovinu želimo ih izjednačiti barem sa sadašnjim umirovljenicima. Za one najmlađe koji će 40 godina provesti u sustavu rada želimo maksimalno osnažiti drugi stup tako da njihova generacija ne bi proživljavala ono što sada proživljava ova generacija sljedećih deset do petnaest godina - istaknuo je. 

- Jedna od mjera koju imamo, a koja je već u nacionalnom programu reforme već nekoliko godina, a to je produljenje rada do 67. godina, ali to već ima polovica EU zemalja, pa smo tu u nekom europskom prosjeku. Životni vijek Hrvata će se rapidno ubrzavati po svih statistikama sljedećih godina i želimo osigurati dostojnu mirovinu za sve kategorije naših građana - kazao je okupljenim novinarima.

Na pitanje novinara odakle novac za one kojima prijete niže mirovine, Pavić je rekao: 'Novac za one kojima prijete niže mirovine takozvanih 27 posto je četrdeset milijardi kuna, po sadašnjem modelu želimo upravo prijenosom u prvi stup osigurati novac za njih. Tu se preuzima ta uplata mirovina za njih, a prema našim proračunima taj sistem je stabilan do 2100 godine'. 

- Tu bih istaknuo da je pitanje tih 27 posto tih 40 milijardi kuna, čak i da damo, a sigurno ćemo ga riješiti, ne rješava pitanje 300.000 hrvatskih građana rođenih nakon 1962. a koji su primali minimalne plaće, to je jedno 75 do 85 posto prosječne plaće. Oni sa dodatkom će biti ispod minimalne mirovine, svakako za njih ćemo osigurati prijelaz u prvi stup da im osiguramo barem minimalnu mirovinu - tvrdi Pavić.

- Vlada smatra da drugi stup nije ugrožen, dapače, ovim paketom želimo ga ojačati, diversificirati, i ulaganja, ali i sto tako i kontrole ulaganja mirovinskih fondova, kako bi mogli ono što vlada predlaže, da onda tek kada odete u mirovinu vaša se sredstava prelijevaju u ono što se zove mirovinsko osiguravajuće društvo, omogućiti veće mirovine iz drugog stupa našim građanima - objasnio je. 

O penalizaciji za raniji odlazak u mirovinu, Pavić je izjavio da će to po novom prijedlogu izgledati ovako: 'Prijedlog umanjenja od 0,34 posto po mjesecu, odnosno 4 posto po godini staža, odnosno nešto malo više od 20 posto za pet godina manje od punog radnog staža. Ponavljam, Hrvati imaju 30 godina staža, u Europi rade puno više, i to produljenje radnog vijeka i produljenje radnog staža  je već dugo u nacionalnom programu reforme mirovinskog sustava - izjavio je. 

Na pitanje o tome o čemu je razgovarao sa sindikatima i zašto su sindikati nakon 50 minuta revoltirano napustili sastanak, Pavić je odgovorio:

- Sindikatima sam rekao da možemo raspravljati o mnogim komponentama, povećanju 3 posto za minimalne mirovine već od 1.1. sljedeće godine, i pitanje drugog stupa, ali pitanje pregovora radnog vijeka od 67 godina starosti - to u nacionalnom programu vlade već nekoliko godina i o tome smo već puno puta razgovarali. Očito su oni nezadovoljni time, pa reagiraju na taj način, a zanemaruju činjenicu da su poslodavci poduprli taj prijedlog - odgovorio je Pavić.

Prema tome, socijalni dijalog ima dvije strane, nastavljamo s razgovorom i kroz javnu raspravu i kroz raspravu u saboru, ali što se tiče pregovora oko produljenja radnog vijeka do 67 godina starosti  to komuniciramo već nekoliko godina, to u je programu već duže vrijeme i tu rasprave nema - izjavio je. 

POGLEDAJTE VIDEO:


 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • seth117 18.09.2018.

    Ja bi tu gospodu koja to predlazu u zidariju 2 mjeseca pa neka vide moze li se raditi s 67 god

  • 18.09.2018.

    Ovi naši kad zinu sve ih treba shvatiti obratno od onoga što govore. Statistika pokazala. I 28-godišnje iskustvo naravno.

  • mito_i_korupcija 17.09.2018.

    Moramo raditi do 67 a 80% uhljeba u mirovini nema.ni 5g radnog staza. Zasto se ne uzima od tih uhljeba??? Zbog glasova, samo zato!

Komentiraj...
Vidi sve komentare