To je to što me zanima!

Sastanak: EU obnavlja odnose s Afrikom nakon pandemije

Sastanak se održava u trenutku kada je Francuska najavila da će početi povlačiti vojnike iz Malija, koji su se sa svojim saveznicima borili protiv islamističkih militanata
Vidi originalni članak

Europska unija će u četvrtak u Bruxellesu ugostiti više od 40 afričkih čelnika u nastojanju da potvrdi svoj utjecaj na tom kontinentu, u koji Kina i Rusija puno ulažu i gdje su mnogi razočarani koliko su cjepiva protiv covida-19 dobili od Europe.

Europska unija ponudit će na samitu nekoliko paketa pomoći u cilju jačanja zdravstva, obrazovanja i stabilnosti u Africi te joj obećati pola od novog 300 milijardi eura vrijednog investicijskog plana Global Gateway, koji je zamišljen da bude protuteža kineskoj inicijativi Pojas i put.

Sastanak se održava u trenutku kada je Francuska najavila da će početi povlačiti vojnike iz Malija, koji su se sa svojim saveznicima borili protiv islamističkih militanata.

Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je uoči dvodnevnog sastanka, koji se trebao održati 2020. ali je bio odgođen zbog pandemije, da su Europa i Afrika usko povezani.

ODBAČENA TUŽBA EK nakon presude o vladavini prava: Odlučno ćemo djelovati

"Afrički problemi su naši problemi", rekao je u utorak u Europskom parlamentu. "Kada radimo na tome da pokušamo riješiti te probleme, radimo i za sebe", istaknuo je.

Europske i druge bogate nacije bile su u jeku pandemije meta žestokih kritika zbog stvaranja zaliha zaštitne opreme i cjepiva, a neki afrički čelnici upozoravali su da bi spor ritam donacija mogao dovesti do svojevrsnog "aparthejda" kad je riječ o cjepivima.

Bili su zaprepašteni i zabranom putovanja u Europu kada se u Južnoafričkoj Republici potkraj prošle godine pojavila omikron varijanta koronavirusa.

Napetosti u odnosima između dva kontinenta izazivaju i traume iz doba kolonijalizma, migracije i slabljenje demokracije u nekoliko afričkih zemalja, u kojima su se nedavno dogodili državni udari, uključujući Mali.

Europska komisija objavila je ovaj tjedan da će EU i Zaklada Gates uložiti preko 100 milijuna eura u idućih pet godina kako bi pomogla uspostavu Afričke agencije za lijekove, što će potaknuti proizvodnju lijekova i cjepiva na tom kontinentu s obzirom na to da ovisi o uvozu cjepiva.

SA SJEDNICE EU: Trebamo bolje evidentiranje svih plavoperajnih tuna

Samo 10 posto Afrikanaca u cijelosti je cijepljeno protiv koronavirusa.

Samo nešto više od pet posto lijekova i jedan posto cjepiva koje potroši 1,2 milijardi Afrikanaca proizvodi se lokalno.

EU želi pomoći Africi da proizvodi 60 posto cjepiva koja su joj potrebna do 2040. godine.

Europska investicijska banka (EIB) objavila je u četvrtak da će osigurati 500 milijuna eura jeftinih zajmova za afričke zemlje kako bi poboljšale svoje zdravstvene sustave.

Ta kreditna linija trebala bi mobilizirati milijardu eura privatnih i javnih ulaganja, ističe banka.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare