To je to što me zanima!

Sberbank: Poslujemo normalno unatoč isključenju iz SWIFT-a

Najveća ruska banka Sberbank priopćila je u utorak da posluje normalno unatoč isključenju iz međunarodnog međubankovnog sustava SWIFT, koje je dio novog paketa sankcija EU-a prema Rusiji
Vidi originalni članak

Najveća ruska banka Sberbank priopćila je u utorak da posluje normalno unatoč isključenju iz međunarodnog međubankovnog sustava SWIFT, koje je dio novog paketa sankcija EU-a prema Rusiji zbog njezina napada na Ukrajinu.

- Sberbank posluje kao i obično, a isključenje iz međunarodnog međubankovnog sustava za prijenos informacija i plaćanja SWIFT ne mijenja trenutnu situaciju s međunarodnim transakcijama - priopćila je press služba Sberbanka, a prenose RIA Novosti.

'UGROŽAVAJU NACIONALNU SIGURNOST' Turska traži konkretne mjere Švedske i Finske prije kandidature za ulazak u NATO

- Sberbank radi normalno. Glavna ograničenja su već na snazi. Prekidanje veze sa SWIFT-om ne mijenja trenutnu situaciju u međunarodnim plaćanjima. Domaće transakcije ne ovise o SWIFT-u i banka će ih obavljati standardno - kažu u priopćenju.

Isključivanje Sberbanke iz SWIFT-a dogovoreno je u sklopu šestog paketa sankcija EU-a.

Taj paket uključuje i zabranu uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima te zabranu emitiranja trima ruskim televizijama.

Donesena je i odluka o sankcioniranju pojedinaca odgovornih za ratne zločine.

'REŽEMO IZVOR FINANCIRANJA RATA' Čelnici EU postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

Početkom ožujka Europska unija također je odlučila iz SWIFT-a isključiti banke VTB, Rossia, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovcombank i državnu korporaciju VEB.

Na SWIFT je povezano više od 11 tisuća banaka u gotovo svim zemljama svijeta. Rusija ima vlastiti sustav za prijenos financijskih poruka, koji je kreirala njezina središnja banka kao odgovor na rizike mogućeg isključenja ruskih banaka iz SWIFT-a.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje

Idi na 24sata

Komentari 5

  • macor11 31.05.2022.

    Ruske banke sada posluju s kinenskim bankama u Rusiji.Industrijska i komercijalna banka Kine, Poljoprivredna banka Kine, Kineska banka i Kineska gradevinska banka.A one nisu obuhvacene sankcijama. Znaci , osoba A iz neke zapadne zemlje moze osobi B lovu u Rusiju poslati preko kinenske banke.Tako da sankcije nece apsolutno nista pridonijeti zavrsetku rata.

  • arwin 31.05.2022.

    Pa ako je moguće da je neka država isključena iz neke medunarodne organizacije onda to znači da ista zapravo nije međunarodna na ravnopravnoj osnovi nego neka druga ili druge članice njome upravljaju.

  • Kegla💪🏻 31.05.2022.

    Mozes mislit

Komentiraj...
Vidi sve komentare