To je to što me zanima!

Schinas: EU se probudila po pitanju kibernetske sigurnosti

Završila je "era naivnosti" EU-a u sferi kibernetske sigurnosti i ona se na tom području "probudila", istaknuo je povjerenik Europske komisije Margaritis Schinas u utorak na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu
Vidi originalni članak

Povjerenik za promicanje europskog načina života kazao je kako je "era naivnosti" EU-a po pitanju kibernetske sigurnosti završila, istaknuvši kako je "desetljećima postojala određena naivnost o vrstama prijetnji s kojima se suočavamo".

"Jako mi je drago da se Europska unija probudila na području kibernetske sigurnosti", kazao je Schinas tijekom aktualnog sata o zaštiti kritične infrastrukture EU-a protiv napada i suzbijanju hibridnih napada.

Za zaštitu kritične infrastrukture i borbu protiv hibridnih napada potrebno je donijeti "robusna i sistemska pravila koja nam omogućuju da se obranimo".

EU POVEĆAVA VLASTITU UČINKOVITOST Odbor za vanjske poslove EP-a usvojio Preporuke o novoj strategiji proširenja EU-a

U tom kontekstu potrebno je ojačati suradnju između sigurnosnih agencija država članica EU-a i dijeljenje podataka kako bi se mogli "sakupiti resursi za borbu sa zajedničkim europskim izazovima".

Raspravljalo se i o mogućem korištenju zamrznutih sredstava ruske središnje banke za financiranje obnove Ukrajine.

Takav je plan načelno podržao u svibnju šef europske diplomacije Josep Borrell, dok je njemački ministar financija Christian Lindner izrazio spremnost podržati takav plan.

Ukupno je u svijetu blokirano oko 300 milijardi dolara financijskih rezervi ruske središnje banke blokirano je zbog ruske agresije na Ukrajinu.

"Ponavljam da osobno izrazito podržavam korištenje zamrznutih rezervi ruske središnje banke za rekonstrukciju Ukrajine. Mislim da je to moralno, politički i pravno ispravno", kazao je Schinas.

'NISU UVELI SANKCIJE RUSIJI' Europski parlament: Želimo da se obustave pristupni pregovori sa Srbijom oko ulaska u EU

Ipak, upozorio je da to nije samo političko pitanje jer "živimo i u svijetu odvjetnika" i međunarodnih arbitraža.

No, "postoji presedan - Amerikanci su koristili zamrznute resurse afganistanske središnje banke za obnovu Afganistana", ističe Schinas.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare