To je to što me zanima!

SDP-ovac: 'Porezna reforma je ishitrena i podsjeća na ono što je radio bivši premijer Sanader'

Riječ je, kaže, o konfuznom modelu i, iako još nemamo dovoljno informacija, to što izlazi u javnost je apsolutno neozbiljno za takav komplicirani i sveobuhvatni zahvat
Vidi originalni članak

SDP-ov zastupnik i bivši ministar financija Boris Lalovac osvrnuo se u srijedu na najavu porezne reforme i podizanje plaće, ocijenivši da je riječ o zadiranju u mirovinski sustav neozbiljno, a čitav model ishitren i podsjeća na ono što je radio Ivo Sanader.

- Znamo da nam stvarno nedostaje novaca u mirovinskom sustavu i da je, kada se dogodi recesija, uvijek pitanje isplata mirovina. I sada otvarati još veću rupu u mirovinskom sustavu, a ne znamo što će biti za godinu dana, neozbiljno je zato što je mirovinski sustav uvijek bio zadnja brana kod svih ministara financija da su mirovine sigurne - ocijenio je Lalovac.

NOVA REFORMA Bačić: Reformom želimo povisiti plaće, vodi se računa da se ne smanje prihodi lokalnih jedinica

Riječ je, kaže, o konfuznom modelu i, iako još nemamo dovoljno informacija, to što izlazi u javnost je apsolutno neozbiljno za takav komplicirani i sveobuhvatni zahvat.

Ustvrdio je da postoji i ozbiljan problem s II. mirovinskim stupom.

STRANKA FOKUS: 'Od navodne porezne reforme jedino je siguran rast trošarina'

Mjesečno nedostaje oko dvije milijarde kuna, samo se sad iz PDV-a puni mirovinski sustav, i ok, sada se to može pokrpati zbog tolikog PDV-a. Međutim, što kad padne potrošnja, što će se onda događati?, upitao je.

Rekao je da ne vidi razlog za proširivanje mirovinskog sustava i produbljivanje krize kada su tako ekstremna inflatorna očekivanja.

Nažalost, to je jedna kratkoročna odluka, koja nema ekonomsku logiku, kazao je, ocijenivši takvo rješenje ishitrenim.

KOMENTIRAO POREZNU REFORMU Boris Lalovac: 'Vlada bi mogla svima povećati plaće, proračun nikad nije bio ovako pun...'

Nemojmo zaboraviti, kaže, kretanje prihoda je puno brže i ima država puno više od PDV-a, svake godine država ima milijardu eura više od PDV-a i onda kažu da su 'lokalci' nešto dobili. To su minorna povećanja u odnosu na PDV-a i ekstra dobit, upozorio je, uz ocjenu da je to slično onome što je radio Ivo Sanader.

- Dok nam ide, ide. Već viđeno - zaključio je Lalovac.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare