To je to što me zanima!

Šef Orbanovog ureda tvrdi: 'Mađarska ne bi uhitila Putina'

Mađarska je potpisala i ratificirala Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni kazneni sud (ICC). Taj je sud u petak izdao uhidbeni nalog za Putina optuživši ga za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine
Vidi originalni članak

Mađarska ne bi uhitila ruskog predsjednika Vladimira Putina kada bi ušao u zemlju, rekao je u četvrtak šef ureda premijera Viktora Orbana, pojasnivši da za to nema pravnih temelja.

Mađarska je potpisala i ratificirala Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni kazneni sud (ICC). Taj je sud u petak izdao uhidbeni nalog za Putina optuživši ga za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine.

Na pitanje da li bi Putin bio uhićen kada bi došao u Mađarsku, Gergeli Guljaš je rekao da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sustav.

STALNA POMOĆ Plenković poručio: Kontinuirano pomažemo Ukrajini. I mi smo u Hrvatskoj iskusili agresiju

'Nismo zauzeli stav o nalogu za uhićenje Putina'

"Možemo se pozivati na mađarski zakon i na temelju istoga ne možemo uhititi ruskog predsjednika (...) jer statut ICC-a nije u Mađarskoj stupio na snagu", rekao je Guljaš.

Također je rekao da vlada "nije zauzela stav" o uhidbenom nalogu za Putina. "Takve odluke nisu najsretnije jer pridonose daljnoj eskalaciji sukoba, a ne miru. To je moje osobno mišljenje", dodao je Guljaš.

DOLAZAK U UNIŠTENI GRAD Zelenski je posjetio Herson i obećao: Sve ćemo iznova graditi

Nije izgledno da će Putin, tek treći predsjednik za kojeg je ICC izdao uhidbeni nalog, završiti na sudu u skorije vrijeme. No, mogao bi biti uhićen i poslan u Haag ako bi putovao u bilo koju članicu ICC-a.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Stipestipe 25.03.2023.

    Vladimir Vladimirijević puding buš najebal od starog oronulog joea pizdoper bidea.....

  • Jopazg 23.03.2023.

    Orban i madjarska nisu zasluzili biti clanica EU. To bi im netko iz Brisela trebao konacno reci u lice.

  • Vlad 23.03.2023.

    Kad nije uhitio MOL-ovog predsjednika uprave i izručio RH na bude ni putlera međunarodnom sudu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare