To je to što me zanima!

Seizmolog Kuk: 'Apsolutni smo rekorderi dojavljivanja potresa. I dalje smo nesigurni i nemirni'

Prošle su četiri godine od potresa u Zagrebu kada je u 6:24 kroz grad prelomio snažan prasak. Cijeli grad se počeo tresti, a seizmolozi su izmjerili kako je potres bio jačine 5,5 po Richteru
Vidi originalni članak

Iako smo znali i spominjali da Zagreb je na trusnom području i da se potresi na našem području događaju, naravno da nas je iznenadila neugodna činjenica da je jedan takav došao, rekao je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" seizmolog Krešimir Kuk

Prošle su četiri godine od potresa u Zagrebu kada je u 6:24 kroz grad prelomio snažan prasak. Cijeli grad se počeo tresti, a seizmolozi su izmjerili kako je potres bio jačine 5,5 po Richteru.

- Imali smo i prije u Zagrebu tako jakih potresa, oni na sreću nisu česti, pa onda malo zaboravimo na njih, ali podsjetili smo se da ipak živimo na takvom području - dodao je Kuk.

TRENUCI STRAHA VIDEO Prije 4 godine Zagreb je u 6:24 zatreslo 5,5 Richtera: Ovo su najstrašnije snimke...

Šteta je bila golema, a ponegdje se sanira i dan danas. Ipak, stručnjaci smatraju da je mogla biti i gora.

- Ako gledamo petrinjski potres koji je bio i jači, onda se pokazalo da efekti potresa, štete, ovise o više faktora, a ne samo o jačini potresa - ističe Kuk.

'Izvukli smo i nešto dobro...'

Nakon potresa mnoge škole, bolnice i druge javne ustanove su obnovljene ili novoizgrađene, poštujući protupotresne standarde.

- Izvukli smo nešto dobro i korisno iz tog potresa i trebalo bi nam to biti primjer da se tako djeluje pa da se zaštitimo i od svih budućih potresa - rekao je Kuk.

SNIMKA ZAGREBAČKOG POTRESA VIDEO Bezbrižno hodao prema Trgu, a onda se počelo tresti: Za dlaku je izbjegao katastrofu...

Posljednjih nekoliko tjedana imali smo niz slabih potresa na zagrebačkom području i mnogo osoba je te potrese prijavljivalo mobilnim putem.

- Činjenica je da su Hrvati apsolutni rekorderi po dojavljivanju potresa Europskom mediteranskom centru koji ima tu internet platformu. I onda se događa da za svaki potres koji se doslovce jedva osjeti u užem epicentralnom području građani burno reagiraju, prijavljuju svoje doživljaje tog potresa. Na neki način je to iznenađujuće jer se radi o slabim potresima, ali to je pokazatelj da su ljudi nemirni, nesigurni, dakle da još uvijek nismo zaboravili - istaknuo je seizmolog.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Snow1234 22.03.2024.

    Jesmo da jer osjetimo potres i onaj najmanji od 0,01! Onda na stotine komentara: trese se, dokle vise, evo ga opet...

  • blatobran555 22.03.2024.

    Mozda da manje gledamo tebe, bi vjerojatno bili spokojniji

  • Azriel55 22.03.2024.

    čuj ovog pamernjakovića... predlažem da se ovome mudracu uruči momentalni otkaz,a da se na njegovo mjesto i za pola place zaposli bilo tko polupismen tko ce nakon potresa uspjeti izgovoriti da se dogodio potres

Komentiraj...
Vidi sve komentare