To je to što me zanima!

Seizmolog za 24sata: 'Možemo očekivati još ovakih potresa'

Prognoza potresa je u načelu moguća, ali je vrlo teško izvediva, doduše nemoguće izvediva. Ono što trebamo istražiti se nalazi deset, 20 kilometara u dubinu, priča nam seizmolog Ivica Sović
Vidi originalni članak

Točno mjesec i jedan dan nakon što je Zagreb pogodio najveći potres u posljednjih 140 godina, u četvrtak u jutarnjim satima, hrvatska metropola opet se tresla. Iako su seizmolozi upozorili na to da možemo očekivati lagana podrhtavanja u narednom periodu, poput ovog od 3.2 po Richteru, Zagrepčani su se zabrinuli. 

I sam seizmolog Ivica Sović otkrio nam je kako je 'neodgovorno reći da neće biti još ovakvih potresa'. 

PRODORAN ZVUK Uz potres se čula eksplozija, seizmolog objasnio što je to

- Tlo se smiruje nakon potresa 5.5 po Richteru, tako da možemo očekivati još koji mjesec podrhtavanja tla - rekao je Sović za 24sata. 

Objasnio nam je i zašto je teško prognozirati potres. 

NOVI POTRES Potres uznemirio Zagrepčane: 'Pokupila sam dijete i pobjegla'

- Prognoza potresa je u načelu moguća, ali je vrlo teško izvediva, doduše nemoguće izvediva. Ono što trebamo istražiti se nalazi deset, 20 kilometara u dubinu. Mi imamo prepreku između nas i onoga što bi trebali mjeriti, a to je jako teško - izjavio je te dodao kako svako mjerenje ima grešku, zbog čega se dogodila i razlika između rezultata. 

- Mjerenja imaju grešku, radi se o različitim seizmološkim mjerenjima. Hrvatska ima mrežu koja je relativna mala i gusta oko samog seizmičkog izvora, dok je europska šira i dobra je za grubo lociranje, ali nije za finije stvari. Oni imaju automatski lokacije koje griješe, dok je naša puno točnije locira i određuje potres. Mi isto imamo automatsku lokaciju, ali ne dajemo je u javnost, baš zato jer ima grešaka - objasnio je. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Idi na 24sata

Komentari 63

  • Major Gašpar 24.04.2020.

    Seizmolozi nisu isto što i metereolozi jer nemaju nikakvu mogućnost predviđanja događaja nego samo evidentiranje već nastalih i prošlih događaja na i ispod zemljine kore !!! Iz navedenog proizlazi da nitko ali baš nitko ne može reći da se neće ponoviti isti ili jači potres bilo gdje na svijetu pa tako ni kod nas sve su to prazne priče samo da nekoga pitamo ,a on da nam odgovara dok rezultat nitko ne zna !?

  • japanokinez 24.04.2020.

    Možda će zvučati malo čudno ali zašto se grad ne pomakne sa tog područja???

  • reverse 24.04.2020.

    Autori raznolikost na djelu Astrid i emirat nije ni čudo što ne znaju članak napisati gramatički točno i smisleno. Raznolikost je naša snaga hahaaha. Pariz 2020 riots o tome ni riječi

Komentiraj...
Vidi sve komentare