To je to što me zanima!

Šeks o Milanoviću: 'Meni on ide jako na živce. I na jetra mi ide'

Šeks je pohvalio odluku predsjednika Zorana Milanovića da odlikuje postrojbe HVO-a koje su sudjelovale u vojnim akcijama u Hrvatskoj, ali mu se ne sviđa što govori o Stožeru
Vidi originalni članak

Vladimir Šeks je za N1 izjavio da je odlazak i SDSS-ovog potpredsjednika Vlade na obljetnicu Oluje "dobar iskorak", koji bi, skupa s odlaskom potpredsjednika Vlade Tome Medveda na komemoraciju pobijenim srpskim civilima u Grubore, u budućnosti trebao donijeti normalizaciju hrvatsko-srpskih odnosa.

"Svjedok vremena i povijesti svih zbivanja", kako ga je najavila voditeljica, osvrnuo se prvo na to da se 25. obljetnica Oluje odvija u specifičnim epidemiološkim okolnostima. Potom je rekao što misli o dolasku u Knin i Borisa Miloševića iz SDSS-a:

"Taj dobar iskorak se ogleda u tome što je Oluja, koja je u saborskoj deklaraciji utvrđena kao jedna veličanstvena pobjeda, čista kao suza, što je potvrđeno i presudom Haaškog suda, pridonijela tome da dođe do mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. I zato dolazak predstavnika Vlade, predstavnika srpske manjine pokazuje da Srbi u Hrvatskoj prihvaćaju Oluju kao legitimnu vojnu operaciju, kojom se oslobađala od agresije cijela Krajina."

O ČEMU ONI PRIČAJU? Milanović: 'Neki jazavac piše tvitove premijeru'. Vlada: Kakvi tvitovi? Ili laže ili halucinira!

Šeks, doduše, smatra da bi čin mogao biti i snažniji.

"Bilo bi preciznije da potpredsjednik Vlade Milošević i SDSS izrijekom jasno navedu da dolazak na obljetnicu Oluje znači odricanje od upornog ponavljanja koja dolaze iz Srbije, od Vučića i nekih političara u Hrvatskoj, da je Oluja bila etničko čišćenje", dodao je.

Ipak, u ovom trenutku, on priznaje da to nije realno. Još.

"Ovaj dolazak potpredsjednika hrvatske vlade prvi je korak da se u bliskoj budućnosti konačno razriješe hrvatsko-srpski odnosi i da i srpska manjina u Hrvatskoj prihvati da je Oluja bila legitiman cilj i sredstvo, a nikako da je bila rezultat etničkog čišćenja", dodao je.

Šeks je pozdravio najavljeni odlazak potpredsjednika Vlade Tome Medveda, inače triput ranjavanog zapovjenika "Tigrova", u Grubore:

"Dobra je poruka da će 25. kolovoza potpredsjednik biti na komemoriranju civilnih žrtava, šest pobijenih staraca. To je jedna dobra i izvrsna gesta hrvatske vlade, hrvatske države, da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama. To je bio eksces, nije bio djelo Hrvatske vojske ili hrvatske politike."

Vladimir Šeks se, inače, slaže s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem koji je nedavno rekao da bi još snažnija poruka bila da na obljetnicu Oluje ode Milorad Pupovac.

SUKOB PANTOVČAKA I BANSKIH DVORA 'Nismo našli jazavce u Vladi, a tražili smo i Yutelovu školu...'

"Ja se slažem da bi bio jači efekt da on dođe u Knin. No, oni (SDSS) su procijenili da je dovoljno za sada, za sada, da je velika gesta i veliki korak već i dolazak gospodina Miloševića u Knin. Najjača poruka bi bila da i gospodin Pupovac i gospodin Milošević jasno demonstriraju da (Oluja) nije bila etničko čišćenje. Konačno, mi znamo kao činjenicu da su Martić i ostali ratni vođe (1995.) pripremali Srbe da idu u egzodus", kazao je Šeks.

On je potom pohvalio odluku predsjednika Zorana Milanovića da odlikuje postrojbe HVO-a koje su sudjelovale u vojnim akcijama u Hrvatskoj:

"Bez obzira što ja mislio o predsjedniku Milanoviću i njegovom poimanju politike i zadiranju u Ustav, ovo je njegova dobra odluka i ja je pozdravljam."

No, za Milanovićevu kritiku Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu kao "paradržavnog tijela", s funkcijama koje su, kako kaže, protuustavne, te za to što je predsjednik rekao da mu Stožer "ide na živce", Šeks nema lijepe riječi.

"Meni on ide jako na živce. I na jetra mi ide", kazao je Šeks, a onda je pojasnio zašto tako misli:

"Predsjednik ima pravo i dužnost pokrenuti pred sudom postupak za ocjenu ustavnosti, pa tako i djelovanja i ustrojstva ovog Stožera. Ne može on sebi uzurpirati pravo da je iznad Ustavnog suda, iznad Sabora i iznad Vlade. On ne može prejudicirati da je to (NSCZ) paradržavno tijelo."

Idi na 24sata

Komentari 95

  • plameni jazavac 24.12.2020.

    rijetko antipatičan lik

  • Ustanimo protiv koruptivne gamadi. HR u srcu 23.12.2020.

    Na koju jetru ti ide, kad je izgorila od alkohola. Ustavni stručnjak, je stručnjak kako napraviti zakone da stranka lakše krade.

  • savskokupaliste 23.12.2020.

    Ne razumijem kako je njegova pokojna supruga,inače liječnica, imala želudac da živi s takvim likom?

Komentiraj...
Vidi sve komentare