To je to što me zanima!

Selak o francuskim avionima: 'Suvremeni su, ali skupi. Pitanje je hoće li koristiti u punoj mjeri'

Mana im je visoka cijena, kaže Selak, upravo zato što je mali broj proizvedenih primjeraka. Uz Francusku i Grčku, Hrvatska je treća europska država koja će ih imati u svom zrakoplovstvu
Vidi originalni članak

Umirovljeni brigadir Ivan Selak za Dnevnik.hr komentirao je kupnju novih francuskih borbenih aviona.

O francuskim borbenim lovcima, ima samo riječi pohvale, a najsuvremenije naoružanje ipak izdvaja kao glavnu vrlinu.

- Rakete izvan vizualnog dometa, tipa Meteor, dometa sto kilometara ili malo preko, radarski navođena. Pa raketa mica, infracrveni vođena raketa, srednjeg dometa i kraćeg dometa. Pa naoružanje tipa krstareći projektil skalp. Suvremeno, ali i skupo. A pitanje je hoće li se ikada koristiti u punoj mjeri - objašnjava brigadir Selak.

IZRAZIO NEZADOVOLJSTVO Brigadir Selak o kupnji aviona: 'Mogli smo to drugačije riješiti, ovo će nas skupo koštati'

Suvremeni avioni, ali skupi

Mana im je visoka cijena, kaže Selak, upravo zato što je mali broj proizvedenih primjeraka. Uz Francusku i Grčku, Hrvatska je treća europska država koja će ih imati u svom zrakoplovstvu. Najstariji imaju 10 godina.

- Rakete Meteor su najnovije rakete i jedna košta oko dva milijuna eura, krstareći projektil košta milijun eura. MICA raketa je red veličine milijun eura - rekao je.

'MIG-ovi 21 i Rafale su jednostavno neusporedivi'

Selak je usporedio MIG-e 21 i nove francuske borbene avione i naglasio kako se ovi avioni najnovije generacije daleko uznapredovali po pitanju svega.

- Što da kaže pilot aviona koji je letio na MiG 21 o manama aviona četvrte generacije. Vi njega ne možete usporediti s MiG-ovima koje smo mi imali, ni po čemu, ni po radaru ni po naoružanju ni po onome što nosi, po manevarskim osobinama, jednostavno je neusporediv - izjavio je Selak.

HEROJI NEBA: IVAN SELAK 'Osvetnika Dubrovnika sam oteo od JNA i poletio. Ovako je izgledalo najgorih 19 minuta'

Kazao je i kako smatra da će se naši piloti lako prilagoditi novim borbenim avionima.

- Nema tu uopće problema, ni za pilote, a ni za sustav održavanja. Te komponente nisu popravljive da je vi skinete i onda tražite kvar. Već se kompletno mijenja - objasnio je brigadir.

 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Martin Krpan 05.06.2022.

    Selak postao seljak

  • avanger 31.05.2021.

    Selak popio svu pamet svijeta, tebi druže ništa ne paše, možda da smo pribavili Orlove i Jastrebe, u njima imaš najviše sati leta pa su ti srcu dragi kao i Partija.

  • 30.05.2021.

    Ma super avijoni.Taman za sponzoruše sa Markova trga...

Komentiraj...
Vidi sve komentare