News

Komentari 26

Selak o francuskim avionima: 'Suvremeni su, ali skupi. Pitanje je hoće li koristiti u punoj mjeri'

Selak o francuskim avionima: 'Suvremeni su, ali skupi. Pitanje je hoće li koristiti u punoj mjeri'

Mana im je visoka cijena, kaže Selak, upravo zato što je mali broj proizvedenih primjeraka. Uz Francusku i Grčku, Hrvatska je treća europska država koja će ih imati u svom zrakoplovstvu

Umirovljeni brigadir Ivan Selak za Dnevnik.hr komentirao je kupnju novih francuskih borbenih aviona.

O francuskim borbenim lovcima, ima samo riječi pohvale, a najsuvremenije naoružanje ipak izdvaja kao glavnu vrlinu.

- Rakete izvan vizualnog dometa, tipa Meteor, dometa sto kilometara ili malo preko, radarski navođena. Pa raketa mica, infracrveni vođena raketa, srednjeg dometa i kraćeg dometa. Pa naoružanje tipa krstareći projektil skalp. Suvremeno, ali i skupo. A pitanje je hoće li se ikada koristiti u punoj mjeri - objašnjava brigadir Selak.

Suvremeni avioni, ali skupi

Mana im je visoka cijena, kaže Selak, upravo zato što je mali broj proizvedenih primjeraka. Uz Francusku i Grčku, Hrvatska je treća europska država koja će ih imati u svom zrakoplovstvu. Najstariji imaju 10 godina.

- Rakete Meteor su najnovije rakete i jedna košta oko dva milijuna eura, krstareći projektil košta milijun eura. MICA raketa je red veličine milijun eura - rekao je.

'MIG-ovi 21 i Rafale su jednostavno neusporedivi'

Selak je usporedio MIG-e 21 i nove francuske borbene avione i naglasio kako se ovi avioni najnovije generacije daleko uznapredovali po pitanju svega.

- Što da kaže pilot aviona koji je letio na MiG 21 o manama aviona četvrte generacije. Vi njega ne možete usporediti s MiG-ovima koje smo mi imali, ni po čemu, ni po radaru ni po naoružanju ni po onome što nosi, po manevarskim osobinama, jednostavno je neusporediv - izjavio je Selak.

Kazao je i kako smatra da će se naši piloti lako prilagoditi novim borbenim avionima.

- Nema tu uopće problema, ni za pilote, a ni za sustav održavanja. Te komponente nisu popravljive da je vi skinete i onda tražite kvar. Već se kompletno mijenja - objasnio je brigadir.

 

Najčitaniji članci