To je to što me zanima!

Seljaci Vladi dali zahtjeve: 'Ili premijer ili idemo u Bruxelles'

Seljaci se nadaju da će se Milanović o njima u zadanom roku očitovati, u suprotnom će svoju bitku nastaviti pred Europskim parlamentom u Bruxellesu
Vidi originalni članak

Predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača nešto iza 10 sati u zgradi Vlade predali su i urudžbirali svoje zahtjeve te zatražili da ih premijer Zoran Milanović primi u iduća 24 sata. 

Poljoprivrednici su poslije predaje pisanih zahtjeva novinarima izjavili kako se nadaju da će se Milanović o njima u zadanom roku očitovati, u suprotnom će svoju bitku nastaviti pred Europskim parlamentom u Bruxellesu. 

Predstavnici seljačkih gospodarstava tvrde da ih je ministarstvo isplaćivalo netransparentno, budući da je nekima, uglavnom velikim proizvođačima, poticaje isplatilo u iznosu od sto posto, nekima manje, a nekima ništa. Zahtijevaju i višu otkupnu cijenu za sve poljoprivredne proizvode i hitnu isplatu 700 milijuna kuna neisplaćenih poticaja, javlja HRT

Također, traže i ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. 

Pokrovac: Jakovina laže da su sve potpore isplaćene

Šef Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac, pozvao je ministra Jakovinu i na javno sučeljavanje, tvrdi da laže kad kaže da su potpore u potpunosti isplaćene. 

- Suprotstavit ćemo argumente, pa nek' javnost vidi tko je u pravu", poručio je Pokrovac, javlja Media Servis.

Traktori na cestama do utorka

Najavili su da blokada prometnica, koja je u kontinentalnoj Hrvatskoj počela prije dva tjedna, za sada ostaje do utorka kada će na sastanku koordinacije u Novoj Gradiški odlučiti o daljnjim akcijama.

Vlada: Naš stav ostaje isti. Novca nema

Iz Vlade su nam u ponedjeljak, pak, poručili da se njihov stav nije promijenio. 

Podsjetimo, Milanović je više puta rekao da je problem sa seljacima u nadležnosti ministra Jakovine i da je to adresa na koju se trebaju obratiti. Također, u više navrata je rečeno kako u proračunu nema novca za isplatu poticaja koje seljaci traže. 

Čak je i ministar financija Slavko Linić rekao da ako i dođe do rebalansa proračuna da će novac za poljoprivrednike sigurno biti još manji, a nikako veći. Također, resorni ministar Jakovina pozvao je seljake da oni kažu kome bi uzeli kako bi se ispunili njihovi zahtjevi.

Idi na 24sata

Komentari 231

  • IvanBakran 20.08.2013.

    Poticaji bi trebali biti podjeljeni po onomu što bereš a ne siješ, i tu nije kriv seljak nego država. XX slučajeva je da posiju staru pšenicu pokupe poticaje i zaoru i ti sigurno nisu u koloni..Najveća lopina koja je ubirala poticaje je Fiolić,uveze bikove kvalitete žnj šopano ureom iz rumunjske i još dobi 10 milijuna kuna za to smeće u kojem hrvati uživaju, a ja koji obrađujem 30 hektara za svoje potrebe dobim za ovu godinu 2000 kuna što mi ne pokrije 30% potrošenog goriva, a di je repromaterijal,cijena umjetnog gnojiva je u nebu, sjeme kukuruza prepakiravaju kad istekne rok pa te i oni sjebu jer uložiš a dobiš ništa, po ljetnim vručinama stoka popije vode ko jedno manje selo, po zimi ta razlika odlazi na grijanje. Zato svi koji imaju loš komentar nikad nisu proveli jedan dan života kao stočar/ratar da vide da je radni dan po 15 sati i da nema godišnjeg ni vikenda a opet nemaš ništa jer nekolicina njih uništavaju ostale i kaj bi trebali nego se pobunit da se vidi ko ne radi svoj posao.. BTW ovak se štrajka http://www.youtube.com/watch?v=qn33vH4RF9I

  • dal 20.08.2013.

    Aha. ''Ostatak'' Hrvatske samo blebeće i ne zna ništa. Digo ja kredit za napravit apartman. Radio plan pod predpostavkom da ''švicarac'' neće podivljat, da će cijene kruha, mlijeka etc., etc. ostati '' tu negdje...Zajebo se. Nema gostiju ( skupo im !?), kredit jedva vratio, i promijenio djelatnost. U drugu, opet bez poticaja i povlastica. Ali mi Dalmatinci...dobro živimo od onog što naplatimo jadnim seljacima kad dođu na LJETOVANJE, hladimo ''ja.a'' 10 mjeseci, lijenčine smo i nama ne treba ništa. nema kod nas elementarnih nepogoda ( ako podbaci sezona iz xy razloga, to se ne smatra elementarnom nepogodom...). Puna mi je kapa kukanja seljaka i uhljeba, em poticaji, em beskamatni krediti, em subvencije, a onda, nakon svega još UVJETUJU cijene pšenice, mlijeka...Radi kojih cijena, usput ( i samo usput ) rečeno...meni apartman prazan, jer je tim istim seljacima i ''ostatku'' evrope preskupa hrana na otoku, skup trajekt, ma skupo sve....Ajmo neradnici i uhljebi - ne možeš proizvodit mlijeko, prasce, pšenicu - mijenjaj zanimanje, odi za prodavača u neki dućan za 2.000 kn plaće! skini mi se više s grbače! Čujem..predlažu da im se oproste dugovanja za mirovinsko i zdravstveno....PSMTR...dugujem 80.000 kn, jer, radi gore opisane situacije nisam mogao plaćat, a tko meni oprašta?? Jedino što od države mogu dobit jest ovrha. Na kuću! Jer nema traktore od 50-100.000 eur, mercedes u garaži...itd. Ma mi Dalmatinci smo lijenčine, nas treba zgazit i dat jadnim seljacima. Da mogu bezbrižno kod mene na ljetovanje. Mukte, jer sam im isto to ljetovanje već platio kroz razne poticaje, subvencije...i previsoku cijenu kruha.

  • dahhmal 20.08.2013.

    Kaj vi mislite da ce vam EU pomoci pa nas su i primili u zajednicu da imaju kam svoju trecerazrednu robu trpati a od nasih poslusnika (politicara) nemamo kaj ocekivati kad plesu kak Bruxelles svira

Komentiraj...
Vidi sve komentare