To je to što me zanima!

'Sin je izgledao mrtav, a muž je na leđima imao crvene mrlje'

Manuela Fiasconaro, supruga sicilijanskog menadžera Eugenija Vincija koji je život izgubio 13. kolovoza zbog trovanja ugljičnim monoksidom na jedrenjaku Atlantia dala je iskaz splitskom sudu
Vidi originalni članak

Na splitskom Županijskom sudu u ponedjeljak je sucu istrage svoj iskaz dala Manuela Fiasconaro. Njezin muž Eugenio Vinci je preminuo zbog trovanja ugljičnim monoksidom na jedrenjaku Atlantia a ona i dvoje djece završili su u teškom stanju u splitskoj bolnici. Dobro se zasad oporavljaju te će ih uskoro prebaciti na liječenje u Italiju, piše Slobodna Dalmacija.

Ona je ispričala da su zajedno s četvero prijatelja u Hrvatski stigli 10. kolovoza.  Nakon dolaska na jedrenjak, u jednoj sobi koja je bila uz krmeni dio bili smješteni njen suprug, ona i njihov sin (11), dok je kći (15) bila u kabini ispred njihove prema pramcu s desne strane. Posada je, pak, bila smještena u pramčanom dijelu broda.

UMRO NA JEDRENJAKU NA HVARU Posljednja poruka preminulog Talijana: 'Ovdje je pravi raj...'
Opisala je prva dva dana krstarenja te da su čim su se ukrcali na jedrenjak požalili posadi da ne rade klima i hladnjak. Također su upozorili da iz klime dolazi neugodan miris. Najprije je mirisalo kao benzin ili nafta a poslije kao miris plina To su međusobno komentirali, rekla je, ali ne zna je li te primjedbe netko prenio posadi.

'Zaspala sam a onda sam osjetila da mi se jako povraća'

Dogovorili su se s posadom da klima radi četiri sata dnevno. Treće, kobne noći dogovorili su da posada upali klimu kad se oni vrate s večere u Hvaru.

- Desetak minuta nakon dolaska na brod kći i ja smo otišle spavati. Kad smo otvorile vrata njene kabine, osjetio se smrad koji je dolazio iz otvora klima-uređaja. I u našoj kabini se također, kad sam ušla, osjetio isti smrad. Legla sam u krevet i zaspala, a nakon nekog vremena sam osjetila da mi je jako vruće i da mi fali zraka pa sam rekla suprugu da vidi što je s klimom - kazala je.

Njezin suprug je, ističe, potom  s jednim članom posade otišao i vratio se te je klima ugašena. Zaspala sam, a nakon nekog vremena sam osjetila da mi se povraća. Bilo mi je jako loše, a vidjela sam da kraj mene na krevetu nema mog supruga. Zaspala sam, a nakon nekog vremena sam se opet probudila i opet povratila u krevetu, a ni tada nije bilo mog supruga kraj mene - rekla je u svom iskazu.

'TIHI UBOJICA' NA BRODU 'Mi smo sami tražili klimu. Oni su nam udovoljili i dali agregat'
U njihovoj kabini bila su četiri prozorčića. Ona je dva koja su bila pokraj njihovog kreveta napola zatvorila a dva prozorčića uz krevet njenog sina bila otvorena cijelo vrijeme.

-  Nakon toga sam opet zaspala i probudila se tek ujutro oko 10 sati te sam se ako loše osjećala. Pogledala sam prema sinu koji je spavao kao da je mrtav, a u kupaonici čija su vrata bila otvorena vidjela sam supruga nagnutog nad kadu i na njegovim golim leđima primijetila sam crvene mrlje. Kad sam ga dotaknula, nisam osjetila da je hladan. Izletjela sam iz kabine i tamo vidjela prijatelja i prijateljicu kojima sam rekla da je mom suprugu jako loše - navela je.

Kći su joj iznijeli iz kabine zapjenjenih usta

Muškarac je ušao u njihovu kabinu i ubrzo izašao rekavši da je Eugenio mrtav. Otišao je potom do kabine u kojoj su bili bivši talijanski senator Bruno Mancuso i njegova supruga te je vidio da je i njima jako loše.
Kapetan je provalio u kabinu njihove kćeri jer su vrata bila zaključana. Iznio je zapjenjenih usta na palubu. Jedna od gošći ubrzo je na palubu donijela i dječaka kojem je također bilo jako loše.

- U Hvaru su nas dočekala kola Hitne pomoći te smo djeca i ja prevezeni do helikoptera, a onda i u bolnicu u Splitu - istaknula je. Navela je i da ne zna je li, dok su bili na Visu, prvu večer klima radila, no da drugu noć s 11. na 12. kolovoza klima u kabinama nije radila, a nije ni čula bilo kakvu buku motora dok je brod mirovao.

TRAGEDIJA NA HVARU Vlasnik i kapetan broda brane se sa slobode: 'Nismo krivi...'

Istraga se zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti u vezi s kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom koju ODO Split vodi protiv vlasnika (23) i četiri godine starijeg zapovjednika Atlantije nastavlja.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • MM1313 21.08.2019.

    Hoćete li se već jednom potruditi saznati koliko za jadna djeca imaju godina i ne mijenjat svakki dan podatke?! Drago mi je što se oporavljaju.

  • Dr.Gonzo. 21.08.2019.

    uff nadam se kako ce Talijani ovo dobrano pritisnuti i kako ce taj vlasnik brodice odgovarati sa 10tak godina zatvora... Samo da bi se pare ustedile nije ga bilo briga za sigurnost svojih gostiju.

  • 21.08.2019.

    Čovjek otišao sa obitelji se odmoriti i vratio se u lijesu zbog balavaca koji samo gledaju uzet novac.A kakva je usluga to nije bitno.Licemjerstvo i neznanje a sve veliki katolici gospe ti

Komentiraj...
Vidi sve komentare