News

Komentari 101

Posljednja poruka preminulog Talijana: 'Ovdje je pravi raj...'

Posljednja poruka preminulog Talijana: 'Ovdje je pravi raj...'

Talijan Eugenio Vinci preminuo je na Hvaru. Njegova supruga i dvoje djece su u bolnici. Liječnici isključuju mogućnost trovanja hranom. Talijani su se vjerojatno otrovali ugljičnim monoksidom

Svi smo šokirani, ovo je kao horor film. Bio nam je lijep odmor, zabavljali smo se i bili sretni. Sad sam izgubio najboljeg prijatelja, a shrvani smo i stanjem u kojem su mu djeca. Molimo za njih, rekao je Bruno Mancuso.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI: 

On je bivši senator i trenutačni gradonačelnik sicilijanskog grada Sant’Agata Militello, a u utorak se na unajmljenom jedrenjaku s kojim su bili na Hvaru otrovao, baš kao i njegova supruga, te prijatelj Eugenio Vinci sa svojom suprugom i njihovo dvoje dječice od 5 i 14 godina. Međutim, Mancuso i supruga imali su sreće te su se brzo oporavili i pustili s ih iz bolnice. Eugenio je preminuo, a njegova supruga, koja je u bolnicu došla s teškom kliničkom slikom je, tvrde liječnici, puno bolje, ali i dalje daleko od dobrog. Nažalost, za život pokojnikove djece liječnici su se u srijedu još borili. Mancuso i ostali preživjeli u srijedu su od liječnika doznali da je uzrok smrti Eugenija Vincija i teškog stanja njegovih mališana najvjerojatnije trovanje ugljičnim monoksidom s broda kojim su krstarili Jadranom.

- Djevojčica i dječak koji se liječe na jedinici intenzivnog liječenja su i dalje životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem. I dalje su na respiratoru i sve vitalne funkcije podržavaju se lijekovima. Laboratorijski nalazi pokazali su povišene razine karboksihemoglobina, što može biti posljedica ugljičnog monoksida - rekla je voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju dr. Branka Polić iz splitskog KBC-a.

Liječnici su istaknuli kako je isključena mogućnost trovanja hranom. Nisu htjeli govoriti ni o obdukciji preminulog Talijana, nego su istaknuli kako će sve relevantne informacije dati istražna tijela. Inače, muškarac koji je umro je 57-godišnji menadžer sa Sicilije. Njemu je pozlilo u brodskom WC-u te je pri padu udario glavom u kadu.

- Ugljičnim monoksidom na brodu moguće se otrovati ako su cijevi auspuha od agregata bile neispravne - rekao je poznati hrvatski proizvođač brodova koji je htio ostati anoniman.

Objasnio je kako brodovi imaju agregate jer preko njih dobivaju struju. Iz agregata izlaze brojni štetni plinovi kroz auspuh. No ako brod nije bio redovito servisiran, tvrdi naš sugovornik, moguće da su te cijevi koje su trebale ispušne plinove odvesti van jednostavno zakazale te se kabina napunila ugljičnim monoksidom. Plin je u narodu poznat pod nazivom “tihi ubojica” jer nema ni boju ni miris pa ga je gotovo nemoguće prepoznati. Uslijed trovanja ovim plinom nastaje efekt sličan gušenju.

Probudio odrasle, ne i djecu

- U 10 sati sam ušao u WC i našao Eugenija u kadi. Imao je razbijenu glavu - rekao je Mancuso i dodao da je potom uspio probuditi odrasle, ali ne i djecu koja su, kaže, već bila u komi. Eugenio je u kadi, navodno, ležao više od četiri sata.

Prije nego što su utvrdili da bi se moglo raditi upravo o trovanju ugljičnim monoksidom, stručnjaci su u utorak uzimali uzorke hrane s jedrenjaka Atlantia, na kojemu je boravila skupina Talijana, a provjerili su i hvarski restoran u kojemu su jeli. Talijanski mediji i tamošnje vlasti prate svaki korak istrage na Hvaru. Preminuli Eugenio Vinci (57) tamo je svima dobro poznat.

Od 2013. bio je direktor društva Dico, koje upravlja nacionalnim lancem diskontnih trgovina Tuodì. Prije toga je upravljao kompanijom Bioenergie, specijaliziranom za obnovljive izvore energije, a tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća bio je generalni direktor tvrtke koja je proizvodila legendarne talijanske traperice Pop 84, poznate u to vrijeme i u Hrvatskoj, a brend je bio sponzor splitskog košarkaškog kluba u kojemu su tad bili Dino Rađa i Toni Kukoč. Vinci je sa suprugom Manuelom Fiasconaro (44) imao dvoje djece, a prema pisanju talijanskih medija, ima još dvije odrasle kćeri iz prvog braka. One su, pišu Talijani, u srijedu trebale doći u Hrvatsku. Oglasio se i Paolo Di Laura Frattura, bivši predsjednik regije Molise, koji je bio Eugeniov prijatelj.

Čovjek zaraznog osmijeha

- Poslao mi je poruku s mora prije nekoliko dana. Napisao mi je: ‘Ovdje je pravi raj, ti si još jedini koji radi’. Bio je tako sretan. Ne mogu vjerovati da ga više nema. Njegov odlazak je potpuno bizaran - rekao je Frattura. Dodao je da mu je Eugenio bio kao brat i da ga u zadnje vrijeme nije često viđao jer je Vinci zbog posla živio na relaciji Rim - Sicilija. Talijanski mediji pišu da je nesretni Eugenio bio veliki ljubitelj mora te da je imao i svoj brod. Opisuju ga kao čovjeka zaraznog osmijeha koji je bio iznimno cijenjen u društvu i kojeg su svi voljeli.

Njegov prijatelj Bruno Mancuso, koji je u trenutku trovanja bio s njim na brodu, u srijedu je rekao da čekaju nalaze obdukcije kako bi tijelo mogli prevesti u Italiju. Jedrenjak Atlantia je u vlasništvu obrta Navis, potvrdilo nam je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Zadnji je put renoviran 2015. Najam stoji 11.900 eura tjedno.

Najčitaniji članci