To je to što me zanima!

Sirijac Abu Hamza ne želi dobrovoljno napustiti BiH

Abu Hamza, odbio je dragovoljno napustiti BiH. Pričekat će odluku Ustavnog suda o zakonitosti oduzimanja državljnstva i uskraćivanja azila
Vidi originalni članak

Sirijac Imad al-Hussin, poznatiji kao Abu Hamza i neformalni vođa mudžahedina u BiH, trebao je do srijede napustiti teritorij BiH. Njegov odvjetnik Osman Mulahalilović je banjalučkim "Nezavisnim novinama" kazao kako su njegova branjenika istog dana saslušali u službi za odnose sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti, tražeći od Abu Hamze da sam ode iz zemlje.
- On je ovaj zahtjev odbio jer je Europski sud za ljudska prava vlastima BiH naredio zaustavljanje procesa deportacije do konačne odluke Ustavnog suda BiH - pojasnio je odvjetnik.
Abu Hamza je podnio žalbu Ustavnom sudu na prošlogodišnju odluku kojom mu je oduzeto državljanstvo BiH stečeno na temelju sudjelovanja u ratu na strani Armije BiH. Zbog ocjene da predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti, Abu Hamzi je uskraćeno i pravo na azil. On je potom tvrdio kako mu u slučaju deportacije u Siriju, gdje je rođen, prijeti smrtna ili kazna dugogodišnjeg zatvora. Europskom sudu za ljudska prava podnio je zahtjev za izricanje privremene mjere zabrane deportiranja iz BiH do odluke Ustavnog suda.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Gnome 06.02.2008.

    On je potom tvrdio kako mu u slučaju deportacije u Siriju, gdje je rođen, prijeti smrtna ili kazna dugogodišnjeg zatvora. Pa ovo je stvarno veliki adut u obrani.

Komentiraj...
Vidi sve komentare