To je to što me zanima!

Sjevernoirski unionisti žele jamstva za ulazak u vladu

Regionalni parlament neće biti uspostavljen sve dok se ne riješi problem trgovine na granici Sjeverne Irske i Irske koja je i dalje u Europskoj uniji, rekao zastupnik DUP-a Sammy Wilson
Vidi originalni članak

Probritanska Demokratska unionistička stranka (DUP) rekla je u ponedjeljak da će se vratiti u regionalni parlament tek kada bude sigurna da će vlada u Londonu zakonom riješiti probleme na granici sa Sjevernom Irskom, a riječ je o poništenju dijela sporazuma o brexitu.

Od izbora prošlog mjeseca DUP blokira uspostavu regionalne vlasti u Sjevernoj Irskoj prema Sporazumu od Velikog petka. Tim sporazumom iz 1998. republikanci, zagovornici ujedinjenja s ostatkom otoka, Republikom Irskom, većinom katolici, vlast dijele s unionistima, većinom protestantima i zagovornicima ostanka u Ujedinjenoj Kraljevini.

UKIDAJU NEKA PRAVILA Velika Britanija donosi novi zakon o Sjevernoj Irskoj, tvrde da ne krši međunarodno pravo

Regionalni parlament neće biti uspostavljen sve dok se ne riješi problem trgovine na granici Sjeverne Irske i Irske koja je i dalje u Europskoj uniji, rekao zastupnik DUP-a Sammy Wilson.

"Bilo bi vrlo glupo da se stranka u ovom trenutku obveže na specifične rokove. Zapravo nije važno vrijeme, već sadržaj", rekao je Wilson, član DUP-a u britanskom parlamentu.

Možda će proteći mjeseci ili dulje da zakon prođe kroz oba doma parlamenta u Londonu.

"Mislim da se unionisti žele uvjeriti da neće upasti u klopku te prihvatiti obećanja koja će se prekršiti", rekao je.

ZASTOJ OKO PROTOKOLA Britanija odbila prijedloge EU da se riješi problem trgovinskih pravila za Sjevernu Irsku

Na regionalnim izborima u svibnju povijesni rezultat ostvarila je republikanska stranka Sinn Fein, bivše političko krilo paravojne IRA-e te time stekla pravo da imenuje prvog nacionalističkog ili republikanskog čelnika pokrajinske izvršne vlasti.

DUP treba nominirati njegova zamjenika kako bi zajedno obnašali dužnosti, no DUP sada to blokira.

Velika Britanija u ponedjeljak treba objaviti zakon kojim će se jednostrano ukinuti pravila trgovine za Sjevernu Irsku uvedena nakon brexita, unatoč tome što će time možda započeti trgovinski rat s Europskom unijom, i time uvjeriti DUP, najveću probritansku regionalnu stranku, da se vrati u vladu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Ekscem 13.06.2022.

    To je veći problem za uniju od Ukrajine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare