Obavijesti

News

Komentari 1

Britanija odbila prijedloge EU da se riješi problem trgovinskih pravila za Sjevernu Irsku

Britanija odbila prijedloge EU da se riješi problem trgovinskih pravila za Sjevernu Irsku

Britanska vlada mjesecima prijeti odustajanjem od velikog dijela protokola, čime se povećava rizik od trgovinskog rata s Europom i to u trenutku rastuće inflacije

VIDEO

Britanija je u srijedu odbila prijedloge EU-a o rješavanju problema trgovinskih pravila za Sjevernu Irsku u razdoblju nakon brexita i jasno dala do znanja da se neće sustezati od poduzimanja direktnih koraka u najnovijoj eskalaciji između dviju strana.

Sporazum koji bi, nakon izlaska Britanije iz EU-a, očuvao mir u Sjevernoj Irskoj i zaštitio jedinstveno tržište EU-a bez tvrde kopnene granice između britanske pokrajine i europske članice Irske, ili granice unutar Ujedinjenog Kraljevstva, bio je najveći izazov za London.

Naposljetku je dogovoren protokol koji uključuje carinske granicu na moru između Sjeverne Irske i ostatka UK-a, no London sada tvrdi da se ta birokracija više ne može trpjeti.

Britanska vlada mjesecima prijeti odustajanjem od velikog dijela protokola, čime se povećava rizik od trgovinskog rata s Europom i to u trenutku rastuće inflacije.

Bruxelles je u listopadu ponudio ublažavanje carinskih provjera, no ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da to ne rješava ključni problem. Naprotiv, upozorila je, "u nekim nas slučajevima vraća unazad".

Raab: Politička stabilnost Sjeverne Irske je ugrožena, moramo riješiti protokol
Raab: Politička stabilnost Sjeverne Irske je ugrožena, moramo riješiti protokol

"Cijene su porasle, trgovina je poremećena, a ljudi u Sjevernoj Irskoj su podvrgnuti različitim zakonima i porezima od onih preko puta Irskog mora, zbog čega su ostali bez izvršnog tijela i to predstavlja prijetnju miru i stabilnosti", rekla je Truss.

Vlada je, dodala je Truss, željela dogovorno rješenje, ali se "neće sustezati od poduzimanja koraka za stabilizaciju stanja u Sjevernoj Irskoj ukoliko se rješenje ne pronađe".

Zastoj zbog takozvanog Protokola o Sjevernoj Irskoj blokira formiranje nove izvršne vlasti u britanskoj pokrajini, poslije prošlotjednih izbora.

Britanija je rekla da bi mogla biti prisiljena djelovati jednostrano kako bi izbjegla rasplamsavanje političkih tenzija koje bi mogle zaprijetiti miru iz 1998. godine kojim je uvelike okončano desetljećima dugo nasilje.

Dužnosnici koji rade za Truss izradili su nacrt zakona koji bi jednostrano ukinuo provjeru robe koja se šalje iz Britanije u Sjevernu Irsku, prenio je u utorak Times.

Zakon bi također omogućio tvrtkama u toj britanskoj pokrajini da zanemare pravila i propise EU-a i oduzele bi se ovlasti Europskom sudu pravde da odlučuje o pitanjima koja se odnose na Sjevernu Irsku.

Međutim, vlada nije u utorak najavila nikakve detaljne planove toga tipa kad je predstavila sve zakone koje planira uvesti tijekom nadolazeće parlamentarne godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke