To je to što me zanima!

Škrlec Vladi: Od EK zatražite dulji rok za promjenu bojlera

Uredba EU brani ugradnju bilo kakvih drugih plinskih bojlera osim kondenzacijskih. Čak 75.000 Hrvata koristi klasične turboplinske bojlere, a za ugradnju kondenzacijski su troškovi visoki
Vidi originalni članak

Vlada mora zatražiti od Europske komisije izuzeće ili produljenje za provedbu Uredbe, smatra Davor Škrlec, zastupnik u EU parlamentu. Naime, Uredba EU zabranjuje ugradnju bilo kakvih drugih plinskih bojlera osim kondenzacijskih. Za Hrvate je to problem jer kod nas čak 75.000 ljudi koristi klasične turboplinske bojlere. Glavni problem ugradnje novih kondenzacijskih bojlera su visoki troškovi.

Škrlec stoga Vladi predlaže da od EK zatraži produljenje roka za provedbu Uredbe ili izuzeće. Uz to, predlaže i da se u mjere energetske učinkovitosti višestambenih objekata ugradi mjera zamjene sustava grijanja zajedničkom kotlovnicom na prirodni plin ili korištenjem električne energije.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • zdubic 21.02.2018.

    Ja ćuo da 1m sanacije dimnjaka stoji 700 Kn a piše gore "Prema izračunu struke, cijena sanacije dimnjaka za pripremu za kondenzacijski bojler, visine 12 metara za četiri stana, iznosila bi oko 14.000 kuna" što iznosi 1.166,65 Kn po metru. Znači ako je 4 stana i ako je dozvoljeno da se spoje sva 4 kondenzacijska bojlera na tu istu vertikalu i moraju to učiniti istovremeno onda svakog stanara sanacija dimnjaka košta 3.500,00 Kn. Ostaje pitanje što i kako u slućaju da ta četri stana imaju svaki svoj dimovodni kanal, može li se dogovorom u isto vrijeme sanirati samo jedan najduži dimnjak ako profil zadovoljava i na njega spojiti sva 4 kondenzacijska bojlera znaći prvo vlsnik dimnjaka pokrće sanaciju u kojoj se predviđaju ostala 3, 2, ili 1 blindirana priključka na čekanju za buduće spajanje novog bojlera ( pod uvjetom da će budući bojleri biti isti) ili se moraju sanirati sva 4 dimnjaka. U tom slućaju bi to bili puno veći troškovi za stanare nižih katova. prvi stan 3.500,00 kn (zadnji kat), drugi stan 7.000,00 Kn ( drugi kat) , treći stan 10.500,00 Kn (prvi kat), četvrti stan 14.000,00 Kn (prizemlje) i dolazimo do računice da sanacija za sva četri stana (jedan iznad drugog) košta 35.000,00 Kn ( 5 vertikala 5 stanova 52.500,00 Kn). Ako su pak postojeći profili dimnjaka pemali za 4 bojlera a zadovoljavaju za 2-3 neka se onda sanira jedan dimnjak i predvidi dozvoljen broj blindiranih priključaka pod uvjetom da će budući bojleri biti isti. O tome niti rječ , gdje su tu stručnjaci.

  • patagonija1 21.02.2018.

    Plin inace nije skup. Skupi su uhljebi koje se placa raznoraznim stavkama na mjesecnom racunu za plin. I ne samo za plin

  • zdubic 20.02.2018.

    Pametnije je te novce uložit u fasadnu izolaciju zgrade i nove prozore nego bacit u dimnjak, promijeniti sustav grijanja, jedan opskrbljivač manje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare