To je to što me zanima!

Ovo bi mogla postati najskuplja umjetnina iz Hrvatske: Vaništin rad 'zvijezda' je velike aukcije...

Na aukciji u Kolnu, koja se održava 3. studenog, među 50-ak radova ponuđeno je i djelo velikog hrvatskog umjetnika, koje aukcijska kuća procjenjuje na između 300 i 500 tisuća eura...
Vidi originalni članak

Djelo hrvatskog umjetnika Josipa Vanište 'Crna linija na sivoj površini', potvrdi li se predviđanje poznate aukcijske kuće Sotheby's, uskoro će postati najskuplje djelo hrvatskog umjetnika u povijesti koje je prodano na aukciji.

Na aukciji u Kolnu, koja se održava 3. studenog, među 50-ak radova ponuđeno je i djelo velikog hrvatskog umjetnika, koje aukcijska kuća procjenjuje na između 300 i 500 tisuća eura.

Naziv ove aukcije je '20. stoljeće: Različita perspektiva', a 'Crna linija na sivoj površini' najskuplje je djelo aukcije.

VELIKA ZARADA Kupio je kultnu knjigu za manje od jedne funte, preminuo je, a ona je prodana za bogatstvo

Sliku koja se prodaje od samog umjetnika je kupio Vladimir Macura, navodi aukcijska kuća.

- Slika je nastala 1964. godine, njezine dimenzije su 140 puta 180 centimetara. Ona je ključno djelo najznačajnijeg hrvatskog konceptualnog umjetnika  - stoji na stranici Sotheby'sa...

GRDOSIJA ZA DNEVNU SOBU Ovo je kostur strašnog T-Rexa. Prodali su ga za 5,6 milijuna €

U pozivu na aukciju spominju se i članovi skupine Gorgona, čiji je ovaj umjetnik bio suosnivač. To su redom: slikari Julije Knifer, Marijan Jevšovar, Đuro Seder, kipar Ivan Kožarić, arhitekt Miljenko Horvat te povjesničari umjetnosti i kritičari Radoslav Putar, Matko Meštrović i Dimitrije Bašičević.

- Ova slika iznimno je važna za povijest hrvatskog suvremenog slikarstva kao prvi primjer dematerijalizacije umjetničkog objekta - pišu iz aukcijske kuće.

NOVI SVJETSKI REKORD Najskuplje tenisice: 2 milijuna eura dao za potpisane Jordanke

Josip Vaništa preminuo je 2018. u dobi od 94 godine...

Za kraj dodajmo kako trenutačni rekord za najskuplje umjetničko djelo iz Hrvatske prodano na aukciji drži skulptura Ivana Meštrovića 'Napuštena' koja je svojevremeno prodana za 311.000 eura.

TISAK KAO UZORAK Slavna Dior haljina s motivom novina prodana je na aukciji za vrtoglavo visoku cijenu

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Privatnik 24.10.2023.

    Prodajem svoju, sa sličnom tematikom. Moja ima okomitu crnu liniju. Cijena 150K €. Ukoliko želite i poprečnu, cijena je 700K €. Dostava je besplatna a plaćate ju Vi. 🙄

  • Jopazg 24.10.2023.

    Ovo me podsjeca na jednu epizodu Alan Forda. Slikar je imao jedno crno i jedno bijelo platno. Za ono crno,kaze,mnostvo crnih mrava a za ono bijelo,mnostvo bjelih mrava. 😄

Komentiraj...
Vidi sve komentare