To je to što me zanima!

Slovački premijer požuruje EMU da ubrza odobrenje cjepiva: 'Mi čekamo, u pitanju su životi...'

Slovački premijer Igor Matovič upozorio je "da su u pitanju životi", apelirajući na EMA-u da ubrza postupak odobrenja cjepiva ako ne želi da zemlje članice koriste neodobrena cjepiva
Vidi originalni članak

Predsjednica izvršnog odbora  Europske medicinske agencije (EMA) Christa Wirthumer-Hoche u nedjelju je navečer savjetovala članicama EU-a da ne odobravaju Sputnjik V po hitnom postupku, pozivajući se na nedostatne podatke o cijepljenim osobama. Upotrebu neodobrenog cjepiva čak je nazvala "ruskim ruletom", zbog čega je Rusija zatražila ispriku.

Njezina izjava je uslijedila nakon što je slovački premijer Igor Matovič, zaobišavši vladine partnere i izazvavši političku krizu, s Rusijom postigao dogovor o isporuci dva milijuna doza cjepiva u trenutku kada se Slovačka suočava s velikom porastom broja novozaraženih i trenutno je jedna od najpogođenijih zemalja cividom-19 u svijetu.

BLOKIRALI IM ISPORUKU Australija želi na EU izvršiti kolektivni pritisak zbog cjepiva

Matovič je osobno dočekao pošiljku s prvih 200.000 doza koja je zrakoplovom stigla u Slovačku 1.  ožujka.

Cijepljenje Sputnikom V još nije počelo jer slovačke zdravstvene vlasti pregledavaju pošiljku, no rat riječima s EU oko brzine primjene cjepiva se nastavlja.

"Draga Christa, bili bismo jako sretni kada biste promijenili svoje radno vrijeme u EMA-i u nadolazećim mjesecima na 24 sata dnevno i sedam dana tjedno i kada ne biste čekali tri mjeseca da odobrite neko cjepiva već tri tjedna. To je pitanje života. I ne samo jednog", napisao je Matovič u objavi na Facebooku.

SVE O CJEPIVU Vodič za cijepljenje - 26 pitanja i odgovora o cjepivu: Kad i gdje se cijepiti, što ako ste alergični?

Slovačka trenutno ima najveću stopu smrtnosti od covida-19, sa 17,03 smrtna slučaja na milijun ljudi u posljednjih tjedan dana, odmah iza Češke koja ima 18,85 umrlih na milijun stanovnika.

Nekoliko srednjoeuropskih zemalja već koristi ili namjerava koristiti ruska ili kineska cjepiva protiv covida-19 zbog vrlo spore distribucije cjepiva i procjepljivanja stanovništva u EU.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • BlackRaven 09.03.2021.

    Kako je Kuratz sad "pao" radi privrednog kriminala, tražila se nova "poštenjačina", i vidi javio se sam. Malko popunit džepove.

  • Major Gašpar 09.03.2021.

    Tješim se kada vidim naprednije zemlje kako imaju političke mramore veće od naših po principu gleda ,a ne vidi, sluša ,a ne čuje !! Kakvi životi su u pitanju ,šta čekate ,koga više lažete jel možete pogledati svoje bližnje u oči babe jedne ?

  • Ekscem 09.03.2021.

    U mjesec dana treba procijepiti 3/4 krda ili badave trud

Komentiraj...
Vidi sve komentare