Obavijesti

News

Komentari 0

Australija želi na EU izvršiti kolektivni pritisak zbog cjepiva

Australija želi na EU izvršiti kolektivni pritisak zbog cjepiva

Australija se želi udružiti s ostalim zemljama kako bi se izvršio pritisak na Europsku uniju da isporuči planirane doze cjepiva protiv koronavirusa, izvješćuje u utorak ABC.

VIDEO

Prošli tjedan je EU blokirao slanje 250.000 doza cjepiva AstraZenece iz Italije u Australiju. Unija je tada prvi puta posegnula za novom odredbom o zabrani izvoza cjepiva.

Ministar trgovine Dan Tehan rekao je za australski medij da ta odluka predstavlja protekcionizam te izrazio zabrinutost da bi EU i ubuduće mogla obustaviti isporuke.

Tehan je najavio suradnju s Kanadom, Japanom, Norveškom i Novim Zelandom kako bi primorali EU da se predomisli.

"Što više budemo izvršavali kolektivni pritisak na njih, više će shvaćati da je to što čine pogrešno", kazao je ministar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vodič za cijepljenje - 26 pitanja i odgovora o cjepivu: Kad i gdje se cijepiti, što ako ste alergični?
Vodič za cijepljenje - 26 pitanja i odgovora o cjepivu: Kad i gdje se cijepiti, što ako ste alergični?

Prema lokalnim medijima, ministar je o tom problemu do sada razgovarao s Europskom komisijom i glavnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WTO) Ngozi Okonjom-Iwealom.

Ključnu ulogu u lobiranjuu bi mogla odigrati tzv. "Otawska grupa" - skupina partnera WTO-a koju predvode Kanada i u koju pripada EU.

Glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer je neki dan kazao da je "ta mjera usmjerena prema kompaniji koja je tražila dozvolu za izvoz cjepiva, ne prema Australiji”.

"Kao što smo i dokazali do sada, svaka kompanija koja ispunjava svoje ugovorne obveze prema EU dobiva i dozvolu za izvoz svojih proizvoda", objasnio je glasnogovornik Komisije, naglasivši pritom da su čak 92 države svijeta izuzete od moguće zabrane izvoza jer su dio inicijative Covax, a da je EU do sada odobrila izvoz velikih količina cjepiva u druge zemlje; od Argentine, Čilea i Kanade, preko Japana do Južne Koreje.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije, telefonski je razgovarao s australskim ministrom trgovine te mu je objasnio kako cilj zabrane izvoza cjepiva AstraZenece nije usmjereno protiv Australije, već protiv britansko-švedske farmaceutske kompanije.

Za razliku od od ostalih proizvođača cjepiva, Pfizer/BioNtecha i Moderne, AastraZeneca još uvijek nije dostavila ugovorene količine cjepiva Europskoj uniji.

Međutim, Komisija nije ponudila jasne odgovore na pitanja zašto se zabranjuje izvoz cjepiva u trenutku kada još neke države EU nisu iskoristile doze koje su im do sada dane na raspolaganje

Markotić: Moguće je da će se preboljeli cijepiti jednom dozom
Markotić: Moguće je da će se preboljeli cijepiti jednom dozom

Za sada nije jasno što će se dogoditi s dozama koje su namijenjene Australiji, no glasnogovornik Komisije je prošli tjedan kazao da one ostaju vlasništvo AstraZenece.

Australski premijer Scott Morrison zatražio je prošli tjedan od Bruxellesa da razmotri svoju odluku, iako razumije da je EU znatno jače pogođen covidom-19 od Australije.

Zemlja s oko 25 milijuna ljudi do sada je zabilježila 29.0000 slučajeva zaraze i 900 smrtnih slučajeva.

Australija je osigurala 53,8 milijuna doza cjepiva AstraZenece, od čega će se 50 milijuna proizvesti u zemlji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće
POGINULA DVA MUŠKARCA

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće

Dvojica muškaraca starosti 33  i 39 godina vozili su se quadom i u jednom trenutku s ceste su sletjeli u rijeku Bednju. Obojica su smrtno stradala.

VIDEO Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu! Ova mrcina košta 350.000  €
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu! Ova mrcina košta 350.000 €

Najatraktivniji i najskuplji traktor izložen na sajmu je Fendt 942 Vario. Proljetni sajam u svom 25. izdanju prvi je put produljen na četiri dana. Jedna od atrakcija sajma su i Izidora i Izidor, zaštitnici ratara
VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!
POZIRA UZ MRCINE

VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!

GUDOVEC Ivana radi u tvrtki za organizaciju evenata. Kako nam je rekla lani, organiziraju sve, od vjenčanja do sprovoda, a otkrila je i kako je se muškarci boje. Ove godine pozirala je uz najskuplji traktor na sajmu - Fendt 942 Vario od 350.000 eura i kombajn Massey Ferguson 7345 S PL, kombajn prvi put izložen u Hrvatskoj koji vrijedi 240.000 eura