To je to što me zanima!

Slovenci uvode e-vinjete, ovo je sve što trebate znati o njima

Kontrola će se također izvoditi elektronički pa će vinjete kontrolirati posebne kamere koje će učitavati registarske oznake vozila na autocesti i uspoređivati ih s bazom podataka
Vidi originalni članak

Slovenija će uskoro uvesti elektroničke vinjete. Kao i dosadašnje vinjete vlasnicima vozila, omogućavaju da se voze po svim autocestama u zemlji. E-vinjete bi se uvele od 1. prosinca i to one godišnje i polugodišnje (samo za motocikle) dok će one mjesečne i tjedne biti uvedene 1. veljače 2022.

Vinjete će se kupovati online ili korištenjem mobilne aplikacije i u njoj će se povezivati s registarskom oznakom automobila ili pak na mjestima gdje su se i dosad kupovale vinjete, dakle recimo na benzinskim postajama.

Cijene vinjeta ostaju iste dakle:

- e-vinjeta 2A (automobili i kamp prikolice): - godišnja - 110 eura, mjesečna - 30 eura, tjedna - 15 eura;
- e-vinjeta 2B (kombiji): godišnja - 220 eura, mjesečna - 60 eura, tjedna - 30 eura;
- e-vinjeta za motocikle: godišnja - 55 eura, polugodišnja - 30 eura, tjedna - 7,5 eura.

Jedina značajnija promjena je za godišnju vinjeta koja je dosad vrijedila od 1. prosinca prošle godine do 31. siječnja sljedeće godine, pišu Slovenskenovice.si.

Ona će sada vrijediti 12 mjeseci od datuma koji sam vlasnik vozila odabere. Prilikom kupnje e-vinjete korisnik će dobiti potvrdu i račun i bilo bi dobro da ih zadrži kod sebe, ali nije obavezao da ih ima u vozilu. Kontrola će se također izvoditi elektronički pa će vinjete kontrolirati posebne kamere koje će učitavati registarske oznake vozila na autocesti i uspoređivati ih s bazom podataka.

S obzirom na to da sustav u početku neće biti povezan s drugim državama, državljani drugih zemalja zbog toga će na odmorištima i prilikom ulaska ili izlaska s autoceste biti kontrolirani kamerom, a odmah i zaustavljeni ako nemaju vinjetu. 

Idi na 24sata

Komentari 36

  • 27.10.2021.

    Lopovska država u kojoj moraš ići po staroj cesti da bi uštedio ,stranci nam uzimaju lovu,ovi šute jer im se puni proračun ,a hvale se kak će minimalac porasti,a kak bi naš pokojni ministar rekao- Ni k..cem nisu mrdnuli

  • eho_ 27.10.2021.

    Slovenci očito imaju i dalje namjeru prebaciti, što veći udio kod financiranja i održavanja autoceste na strane državljane. Pa i pored pritiska i poziva na precizne dogovore, s kojima je EU komislija za autoceste pokušavala godinama riješiti ignoriranje problema, slovenci su se na to oglušivali i po cijenu kazni koje stoje za nepoštivanje dogovora. Oni i sada, uopće nemaju 10 dana Vignette. Naplaćuju za tjedan dana 15 €. Pa nitko ne ide iz Europe na odmor sedam dana, uglavnom je to najmanje 10 dana, izuzev vozača kamiona i drugih poslovnih automobila.Tako su vozači privatnih vozila, ..turisti, primorani kupiti 2 Vignette za 30€. U Austriji npr,  je gza godinu, Vignette 92,50€, a cijena za 10 dana je 9,50€!!!  dva mjeseca €27,80!!!  Slovenci su više puta bili kritizirani zbog cijena i nerealne ponude, da ne postupaju po pravilima, ali im to izgleda ne predstavlja ništa. Po tome put kroz sloveniju na odmor, npr do hrvatske, turiste košta najmanje 50-60€ u jednom pravcu i toliko u drugom, dakle u sumi i prosjeku, oko 120€. U biti, ako bi se našalili, još malo dodaš, jer ne trošiš benzin i letiš do Splita. Nemam riječi više za to, Sovenija ima najskuplje autoputeve u Europi i to je nevjerojatno. Turisti u tranzitu provedu preko Slovenije, ne više od max. 40 minuta, pod uvjetom da nema "radova" na cesti i to po mogućnosti prema hrvatskoj. Svakako i uz obavezno čekanje u jednoj traci, po npr. sat vremena, a može i vikendom, ako treba...Ma bravo-Chapeau 🙄

  • 27.10.2021.

    Bravo! I Austrija već ima te digitalne! Sada više nema ljepljenja na šajbu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare