To je to što me zanima!

Slovenija: Hrvatski alpinist pao sa stijene u provaliju i poginuo

Otkazala mu oprema? Zagrepčaninu koji se penjao na Vršac u Sloveniji navodno je popustilo osiguranje. Kolega ga nije uspio zadržati da ne padne sa stijene
Vidi originalni članak

Iskusni alpinist Martin Užarević (28) iz Čučerja kraj Zagreba pao je u subotu u provaliju duboku 40 metara. Pri usponu na sjevernu stranu Vršca iznad doline Trente u Sloveniji, u trenutku pada, s njim je bio i njegov kolega (38), koji je odmah nazvao spasioce. Došli su iz Bovca zajedno s helikopterom slovenske vojske i ekipom Gorske službe spašavanja. Preuzeli su truplo poginulog Martina i prevezli ga u dolinu Trenta.

- Alpinist je pao usprkos zaštitnim mjerama, a slovenska policija isključuje bilo čiju kaznenu odgovornost - rekao je Dean Božnik, glasnogovornik Policijske uprave u Novoj Gorici. 

Martin i njegov kolega bili su članovi alpinističkog kluba Velebit. Kolega je pokušao zadržati mladića vidjevši da mu otkazuje osiguranje, ali nije uspio.

- To je bila klasična alpinistička nesreća. Jedan dio opreme je popustio i Martin je pao. Njegov kolega, koji je bio s njim, pokušao ga je zadržati, ali nije mogao. Detalje o nesreći moći ćemo reći nakon što sve podrobnije analiziramo - rekao je Robert Erhart, pročelnik GSS-a Zagreb.

Mještani Čučerja u šoku su nakon Martinove tragične smrti. Znali su ga kao pozitivnog dečka kojemu je penjanje bila najveća strast. U Čučerju je navodno zajedno s bratom Krunom napravio umjetnu stijenu za djecu kako bi mogla vježbati osnove alpinizma.

Mladog Makaranina je sa stijene bacila oluja

Mladi alpinist Toni Roso (20) iz Makarske u ožujku s prijateljem iz Srbije pokušao je osvojiti vrh visok 4000 metara u francuskim Alpama. S granitne stijene okovane ledom oluja ih je bacila u provaliju. Obojica su poginula. Morao ih je izvlačiti helikopter. Imali su završene alpinističke i speleološke škole, a Toni je bio član Gorske službe spašavanja.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • zvrka1977 10.07.2011.

    pokoj vječni daruj mu Gospodine....

  • styx 10.07.2011.

    jadan čovjek...instrukcije nisu baš dobro prošle...

  • PetarGlavas 10.07.2011.

    Počivaj u miru, prijatelju!

Komentiraj...
Vidi sve komentare