To je to što me zanima!

Slovenija je ipak odustala od daljnje proizvodnje oklopnjaka

Od prvobitno planiranih 135, slovenskoj vojsci ostaje 30 oklopnih vozila AMV, od kojih je većina bez naoružanja. Cijeli posao u Sloveniji pratile su kontroverze
Vidi originalni članak

Finska tvrtka Patria, slovensko ministarstvo obrane i tvrtka Rotis potpisali su ugovor prema kojem je broj oklopnih vozila za slovensku vojsku reduciran na 30 koliko ih je dosad i proizvedeno, izvijestili su iz Patrije. Ugovorom je također priznato i da je, zbog smanjene nabave, u potpunosti ispunjen offset program (obveza ulaganja u domaću industriju).

Ugovorom iz 2006., koji je novim ugovorom 'de facto' poništen, bila je predviđena kupnja 135 oklopnjaka AMV za 278 milijuna eura, a 90 vozila trebalo je biti naoružano 30-milimetarskim topovima. O tome više nema ni govora s obzirom na to da je od proizvedenih 30 vozila njih 25 bez naoružanja.

Cijeli posao u Sloveniji pratile su kontroverze, od samog natječaja na kojem je Patria neočekivano pobijedila austrijski Steyr, sve do sumnji u korupciju. Mediji su pisali da lanac korupcije seže do samog premijera Janeza Janše, koji je danas jedan od petero optuženih u procesu koji je počeo u rujnu prošle godine. Janša je demantirao sve optužbe. Od 30 slovenskih oklopnjaka, desetak ih je proizvedeno u Finskoj, dok je ostatak proizveden u tvornici Gorenje u Šoštanju, čije je preuređene pogone svojedobno uz veliku pompu otvorio tadašnji ministar obrane Karl Erjavec.

>>> Više čitajte OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Capafiori 06.09.2012.

    Slovenija je odustala, ali zato smo mi platili i za njih, i za sebe. Na "Patriji" pada patriotizam, samo maske ostaju navučene.

Komentiraj...
Vidi sve komentare