To je to što me zanima!

Slovenski ljevičari: Neka naša zemlja ponudi azil Assangeu

Predsjednik njenog zastupničkog kluba Matej Vatovec javno je pozvao vladu da "učini sve u njenoj moći" da spriječi izručenje Assangea SAD-u
Vidi originalni članak

Slovenska Ljevica (L), stranka koja osigurava parlamentarnu većinu manjinskoj vladi premijera Marjana Šareca, ali nije dio vladajuće koalicije nego s njom projektno surađuje, predložila je u petak da Slovenija ponudi politički azil osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu, a njegovo uhićenje i otkazivanje azila u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu nazvala sramotnim činom.

Predsjednik njenog zastupničkog kluba Matej Vatovec javno je pozvao vladu da "učini sve u njenoj moći" da spriječi izručenje Assangea SAD-u, gdje osnivaču WikiLeaksa, kako je kazao, prijeti doživotna zatvorska osuda ili čak smrtna kazna "zbog otkrivanja američkih ratnih zločina".

'UROTA PROTIV DRŽAVE' Htio pobjeći iz zemlje: Ekvador uhitio Assangeovog pomoćnika

Stranka je u izjavi za javnost navela da bi mu slovenska vlada zbog toga trebala ponuditi politički azil u Sloveniji.

- Opravdano sumnjamo da bi Assangeovo suđenje u SAD-u bilo pravedno, a povlačenje azila koji je povukla ekvadorska vlada te postupak britanske policije su sramotni. Predstavljaju kršenje ljudskih prava i međunarodnog prava, te ugrožavaju slobodno i nezavisno novinarstvo. To je ujedno i jak napad na pravo javnosti da ima uvid u djelovanje vlada i njihovih agencija koje ograničavaju slobodu pojedinca, navela je u izjavi slovenska stranka Ljevica (L).

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

EKVADORSKO MINISTARSTVO: 'Assange je razmazao izmet po zidovima našeg veleposlanstva'

Julian Assange objavio je prije sedam godina na tisuće tajnih američkih dokumenata nakon čega je sve do jučer uspijevao izbjeći bijes Sjedinjenih Država sklonivši se u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu.

IZNIJELI GA IZ AMBASADE Radio im iza leđa? Assangeu Ekvador oduzeo državljanstvo

Kada je 2012. od tadašnjeg ekvadorskog predsjednika dobio diplomatski azil, Assange je bio smatran simbolom progona slobode izražavanja i adutom za "progresivne vlade" Latinske Amerike koje pružaju otpor Sjedinjenim Državama, no osnivač WikiLeaksa naposljetku je postao žrtvom borbi za vlast koje potresaju ovu malu južnoameričku zemlju, čiji mu je sadašnji predsjednik Lenin Moreno uskratio diplomatski azil i oduzeo ekvadorsko državljanstvo.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • sayla 12.04.2019.

    Lazna Slovenska ljevica koja se nalazi u EU - ropskoj uniji, gdje ljevici nema ni traga ni glasa, kao ni suverenoj drzavi, drzavnim poduzecima, srednjoj klasi i radnickim pravima gradjana, ne moze se zalagati za nesto sto ni sama ne postuje. Nije podrska ilegalnim migrantima, religioznim fundamentalistima, sto preskacu preko tudjih granica ljevica, nego pravna i uredna drzava gdje su zakoni za sve gradjane isti. Amerikanci sigurno nisu sveci, ali da su sto puta gori, opet su sto puta bolji od svih ostalih rezima na svijetu, koje su sve redom diktature, zajedno sa EU - ropskom unijom sada. Kakva crna ljevica, da nisu slucajno ovi gore u Briselu ljevicari, sto otimaju drzave i drzavna poduzeca narodima, i sto sibaju gradjane vodenim topovima na prosvjedima sirom Europe, ako se pobune za svoja radna mjesta i svoja radnicka prava? Ili onaj Kinez, vlasnik Huaweia, na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu, sto ga je Anemicni doveo u Hrvatsku da mu pljacka narod i iznosi vrece kapitala iz zemlje? Ne trebamo mi braniti tudje domace spijune, branili su kradezevci nase u Njemackoj, zato i jesmo danas tu gdje se nalazimo, na samome dnu dna, sa drzavom u rasulu i narodom raseljenom po svijetu.

  • volter 12.04.2019.

    Bravo Matej! Cestitam!

  • Rabbi Benjamin Goldbergstein 12.04.2019.

    Oy vey, jos malo ljevicarske propagande. Iako zasluzuje bit oslobodjen, ovakvo promoviranje ljevice je jadno, siguran sam da se mnogi "ne-ljevicarski" politicari slazu s ovim ali naravno, zidovi koji kontroliraju medije ce logicno promovirati svoje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare