Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

Slovenski ljevičari: Neka naša zemlja ponudi azil Assangeu

Predsjednik njenog zastupničkog kluba Matej Vatovec javno je pozvao vladu da "učini sve u njenoj moći" da spriječi izručenje Assangea SAD-u

WikiLeaks founder Julian Assange is seen as he leaves a police station in London
Foto: Peter Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
19 komentara

Slovenska Ljevica (L), stranka koja osigurava parlamentarnu većinu manjinskoj vladi premijera Marjana Šareca, ali nije dio vladajuće koalicije nego s njom projektno surađuje, predložila je u petak da Slovenija ponudi politički azil osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu, a njegovo uhićenje i otkazivanje azila u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu nazvala sramotnim činom.

Predsjednik njenog zastupničkog kluba Matej Vatovec javno je pozvao vladu da "učini sve u njenoj moći" da spriječi izručenje Assangea SAD-u, gdje osnivaču WikiLeaksa, kako je kazao, prijeti doživotna zatvorska osuda ili čak smrtna kazna "zbog otkrivanja američkih ratnih zločina".

'UROTA PROTIV DRŽAVE' Htio pobjeći iz zemlje: Ekvador uhitio Assangeovog pomoćnika

Stranka je u izjavi za javnost navela da bi mu slovenska vlada zbog toga trebala ponuditi politički azil u Sloveniji.

- Opravdano sumnjamo da bi Assangeovo suđenje u SAD-u bilo pravedno, a povlačenje azila koji je povukla ekvadorska vlada te postupak britanske policije su sramotni. Predstavljaju kršenje ljudskih prava i međunarodnog prava, te ugrožavaju slobodno i nezavisno novinarstvo. To je ujedno i jak napad na pravo javnosti da ima uvid u djelovanje vlada i njihovih agencija koje ograničavaju slobodu pojedinca, navela je u izjavi slovenska stranka Ljevica (L).

POGLEDAJTE VIDEO:

Julian Assange extradition EKVADORSKO MINISTARSTVO: 'Assange je razmazao izmet po zidovima našeg veleposlanstva'

Julian Assange objavio je prije sedam godina na tisuće tajnih američkih dokumenata nakon čega je sve do jučer uspijevao izbjeći bijes Sjedinjenih Država sklonivši se u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu.

IZNIJELI GA IZ AMBASADE Radio im iza leđa? Assangeu Ekvador oduzeo državljanstvo

Kada je 2012. od tadašnjeg ekvadorskog predsjednika dobio diplomatski azil, Assange je bio smatran simbolom progona slobode izražavanja i adutom za "progresivne vlade" Latinske Amerike koje pružaju otpor Sjedinjenim Državama, no osnivač WikiLeaksa naposljetku je postao žrtvom borbi za vlast koje potresaju ovu malu južnoameričku zemlju, čiji mu je sadašnji predsjednik Lenin Moreno uskratio diplomatski azil i oduzeo ekvadorsko državljanstvo.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message