To je to što me zanima!

Slovenski premijer ide u Berlin

Golob će s njemačkim kolegom razgovarati o europskim, te bilateralnim temama, odnosno - političkim i ekonomskim odnosima Berlina i Ljubljane
Vidi originalni članak

Slovenski premijer Robert Golob u utorak će u Berlinu razgovarati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, a njegov odlazak u njemačku prijestolnicu kao prvu destinaciju među europskim partnerima simbolizira značaj koji Ljubljana pridaje svekolikim odnosima s Njemačkom.

Kako je u najavi posjeta objavio njegov kabinet, Golob će s njemačkim kolegom razgovarati o europskim, te bilateralnim temama, odnosno - političkim i ekonomskim odnosima Berlina i Ljubljane.

SLOVENIJA Vladi pada popularnost, istječu Golobovi “medeni tjedni”

Lanjska robna razmjena Slovenije i Njemačke, koja je najveći slovenski vanjskotrgovinski partner, bila je nešto veća od 13 milijardi eura.

Očekuje se da će u fokusu razgovora Goloba sa Scholzom biti mogućnosti daljnjeg razvoja suradnje, te rat u Ukrajini i energetska kriza, odnosno njene posljedice na gospodarstvo, inflaciju i rast cijena hrane.

O POLITIČKOM MONOPOLU Slovenski premijer Golob uvrijeđen je izjavom Kučana

Slovenski mediji posebno naglašavaju da je Golob simbolički izabrao Njemačku kao svoje prvo odredište za bilateralne susrete s europskim partnerima, što je početkom ovog mjeseca već učinila i ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon koja je u Berlinu razgovarala sa šeficom njemačke diplomacije Annalenom Baerbock.

SLOVENSKI PREMIJER Golob: Želimo Hrvatsku u šengenu, ali postoje problemi s njegovim funkcioniranjem...

Oboje su inače najavili da će za razliku od ranije vlade Janeza Janše nova garnitura vanjsku politiku vratiti prema “jezgri” država utemeljiteljica Europske unije, sa što bližim odnosima s Njemačkom, Francuskom i Italijom, te se tako distancirati od politike prijašnje vlade koja je vanjsku politiku usmjeravala prema istoku, odnosno Višegradskoj skupini zemalja, najviše Mađarskoj i Viktoru Orbanu.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • čimbenik 12.07.2022.

    A gdje ide bosanski, srpski, makedonski, kosovski?

  • arow 12.07.2022.

    Ne ide ,leti ipak je on Golob

  • Ekscem 11.07.2022.

    sad će inflacija pasti na 3 %

Komentiraj...
Vidi sve komentare