To je to što me zanima!

Slučaj Madoff: JP Morgan će platiti odštetu od dvije mlrd. $

JP Morgan bila je primarna banka prevaranta i multimilijardera Bernarda Madoffa koji je na piramidalnoj tzv. Ponzijevoj shemi preko investicijske tvrtke pokrao 4000 ljudi
Vidi originalni članak

Američka banka JP Morgan Chase pristala je platiti odštetu od 2 milijarde dolara za podmirenje potraživanja nastalih uslijed prijevare Bernarda Madoffa (75).

Banka će s 1,7 milijardi dolara podmiriti troškove kaznene prijave dok će s dodatnih 350 milijuna platiti civilnu kaznu za ono što je Ministarstvo financija nazvalo ''kritičnim i rasprostranjenim nedostacima'' u programima za sprečavanje pranja novca i ostale sumnjive aktivnosti, navodi SkyNews.

JP Morgan bila je primarna banka prevaranta i multimilijardera Madoffa koji je na piramidalnoj tzv. Ponzijevoj shemi preko svoje investicijske tvrtke pokrao 4000 ljudi za ukupno 50 milijardi dolara. Madoff je 2008. sam priznao FBI-ju prijevaru koju je započeo početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Osuđen je na 150 godina zatvora.

Banka je ovom nagodbom priznala propuste u zaštiti protiv pranja novca, ali je i izbjegla kaznenu odgovornost. U priopćenju za javnost JP Morgan je istaknuo kako ''niti jedan njihov djelatnik nije svjesno pomagao Madoffu'' te da je banka bila žrtva prijevare kao i obični ljudi.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • mican 08.01.2014.

    JP Morgan - otac i majka svega svjetskoga zla u posljednjih 100 godina.

  • AntonTrdić 08.01.2014.

    inace jedna zanimljivost... prezime Morgan ili naziv Moragan se veze za gusare i najvece nitkove i lopuze na svijetu

  • plavi-9 08.01.2014.

    pristao platiti 2 milijarde a pokrao 50 milijardi

Komentiraj...
Vidi sve komentare