To je to što me zanima!

Slučaj Vukasović: Dokumenti iz bolnice putovali su šest mjeseci do suda i Kristianove obitelji

Mladić (18) iz Jesenica kraj Omiša preminuo je u kolovozu 2019. godine u splitskoj bolnici u koju je u komatoznom stanju doveden iz zatvora na Bilicama. U četvrtak ujutro na sud u Zadru nije došao nitko od svjedoka
Vidi originalni članak

Na Općinskom sudu u Zadru održano je ročište u slučaju tragično preminulog Kristiana Vukasovića (18) zbog čije je smrti obitelj pokrenula građansku parnicu kako bi dokazali da se s njegovim sinom tijekom sudskog procesa i u zatvoru nije postupalo sukladno njegovom psihofizičkom stanju. Mladić je, podsjetimo, preminuo u kolovozu 2019. godine u bolnici u Splitu u koju je, u komatoznom stanju, dovezen iz zatvora na splitskim Bilicama.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kako nam je kazao Vinko Ljubičić, treba biti ispitano još četvero svjedoka no oni se na sudske pozive ne odazivaju. Među svjedokinjama je i dr. Anita Nosić Poštenjak, zatvorska liječnica koja je trebala biti ispitana na Općinskom sudu u Splitu kako zbog osobnih zdravstvenih problema ne bi dolazila u Zadar.

 

- Sud radi najbolje što može, nikakvih zamjerki nemam. Ali svjedoci... nije pošteno, a ni ljudski ako baš hoćete, da se ne odazivaju na pozive suda. Liječnica je pozvana da svjedoči 2. srpnja i 6. rujna, a svoj nedolazak nije opravdala - kazuje nam Ljubičić. Idući poziv navedenoj svjedokinji stoji za studeni ove godine, a ako se ne odazove, bit će privedena.


Osim nedolaska pozvanih svjedoka šokantna je još jedna činjenica, a to je broj dana koliko je medicinska dokumentacija iz Bolnice za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj u Zagrebu putovala do Općinskog suda u Zadru.

SHRVANI OTAC I MAJKA U Kristianovoj sobi tuge: Teško je, ali moramo nastaviti živjeti

Kako nam je kazao odvjetnik Ljubičić, oni su navedenu dokumentaciju tražili odmah na početku ovog procesa jer je bitna u dokazivanju zdravstvenog stanja mladića, a ujedno važan uvid u način na koji su se Kristianove poteškoće tretirale.

- Šest mjeseci čekamo da dođu traženi papiri. Konačno su stigli na Općinski sud i očekujem da ću i ja konačno dobiti uvid. Mi imamo pravo i moramo znati na koji je način Kristianu određivana terapija. Ja tvrdim da je u ovom slučaju došlo do knjiške greške. On je tri puta u mjesec dana boravio u bolnici. Svaki put kad bi se vraćao iz bolnice oni bi njemu popisivali tabletu više, a nisu ga liječili. Sutkinja je tražila dokumentaciju od prvog dana - kazao nam je Ljubičić.


Na ročište u Zadar stigao je i Kristianov otac Stipan.
- Sa sudom sam zadovoljan, sve je korektno, ne može brže nego što jest. Samo vidite, predugo treba čekati papire. A mi, držimo se nekako i nikako, teško je, ali moramo... Supruga ne može doći, funkcionira uz moju pomoć, ali stabilno je – kazao nam je kratko otac Stipan.


Podsjetimo, mladić je bezuvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora zbog zapaljenih maslina. Poslan je u zatvor unatoč tome što je vještačenjem HZZO-a iz 2018. godine utvrđeno kako ima brojne zdravstvene probleme poput metaboličkog sindroma, astme, iznadprosječno izražene teškoće iz kruga ADHD-a, oštećenje funkcionalnih sposobnosti III. stupnja, odnosno teži invaliditet uz prijeku potrebu privremene pomoći i njege u punom opsegu. Išao je na psihijatrijske tretmane još u dječjoj dobi te je bolovao od poremećaja piromanije.

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO ODLUČILO Za smrt Kristiana Vukasovića 'nitko nije kriv'?! Otac: Što da vam kažem, osjećamo se nikako

U trenutku kada je zaprimljen u KBC Split utvrđen je edem i početna upala pluća, podljev mekog oglavka s lijeve strane te omekšavanje odnosno smrt mozga.


Vještak u svom nalazu navodi kako je Kristian preminuo prirodnom smrću, najvjerojatnije zbog zatajenje srca.
U građanskoj parnici obitelj Vukasović kao krivce za smrt navodi zatvor na Bilicama, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, Općinski sud na Dračevcu te Bolnicu za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 54

  • Iveco 13 16.09.2021.

    Koda je pas ugino a ne djete, fujj od Drzave i zakona, nedaj Bože nikom tak doživjet

  • LinoČoko_ 16.09.2021.

    Kako je meni žao ovog diteta..Žrtva poremećenog sustava.Dite sa posebnim potrebama zapalio par maslina,sam se prijavio i jadnog ga povlačili po zatvorima,zlostavljali i ubili,a piromanka sa naplatnih kućica koja je palila u 2 županije i gledala da puše jako jugo da što više spali,izvukla se na psihu i slobodna šeta.

  • MladenSmadilo 16.09.2021.

    Dok se je Kristian borio za život, istovremeno, HDZ-ovska lopina je uživala sve oblike zdravstvene zaštite. Operacija na teret poreznih obveznika, rehabilitacija za njega i čuvare u krapinskim toplicama i sve pogodnosti koje mu je moglo dati ovo korumpirano društvo. A jadnim roditeljima Kristianovim preostaje samo plakati.I gle čuda, nitko nije kriv.

Komentiraj...
Vidi sve komentare