Obavijesti

News

Komentari 54

Slučaj Vukasović: Dokumenti iz bolnice putovali su šest mjeseci do suda i Kristianove obitelji

Slučaj Vukasović: Dokumenti iz bolnice putovali su šest mjeseci do suda i Kristianove obitelji
6

Mladić (18) iz Jesenica kraj Omiša preminuo je u kolovozu 2019. godine u splitskoj bolnici u koju je u komatoznom stanju doveden iz zatvora na Bilicama. U četvrtak ujutro na sud u Zadru nije došao nitko od svjedoka

VIDEO

Na Općinskom sudu u Zadru održano je ročište u slučaju tragično preminulog Kristiana Vukasovića (18) zbog čije je smrti obitelj pokrenula građansku parnicu kako bi dokazali da se s njegovim sinom tijekom sudskog procesa i u zatvoru nije postupalo sukladno njegovom psihofizičkom stanju. Mladić je, podsjetimo, preminuo u kolovozu 2019. godine u bolnici u Splitu u koju je, u komatoznom stanju, dovezen iz zatvora na splitskim Bilicama.

Pokretanje videa...

Još nema pravde za Kristiana 01:44


Kako nam je kazao Vinko Ljubičić, treba biti ispitano još četvero svjedoka no oni se na sudske pozive ne odazivaju. Među svjedokinjama je i dr. Anita Nosić Poštenjak, zatvorska liječnica koja je trebala biti ispitana na Općinskom sudu u Splitu kako zbog osobnih zdravstvenih problema ne bi dolazila u Zadar.

 

- Sud radi najbolje što može, nikakvih zamjerki nemam. Ali svjedoci... nije pošteno, a ni ljudski ako baš hoćete, da se ne odazivaju na pozive suda. Liječnica je pozvana da svjedoči 2. srpnja i 6. rujna, a svoj nedolazak nije opravdala - kazuje nam Ljubičić. Idući poziv navedenoj svjedokinji stoji za studeni ove godine, a ako se ne odazove, bit će privedena.


Osim nedolaska pozvanih svjedoka šokantna je još jedna činjenica, a to je broj dana koliko je medicinska dokumentacija iz Bolnice za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj u Zagrebu putovala do Općinskog suda u Zadru.

U Kristianovoj sobi tuge: Teško je, ali moramo nastaviti živjeti
U Kristianovoj sobi tuge: Teško je, ali moramo nastaviti živjeti

Kako nam je kazao odvjetnik Ljubičić, oni su navedenu dokumentaciju tražili odmah na početku ovog procesa jer je bitna u dokazivanju zdravstvenog stanja mladića, a ujedno važan uvid u način na koji su se Kristianove poteškoće tretirale.

- Šest mjeseci čekamo da dođu traženi papiri. Konačno su stigli na Općinski sud i očekujem da ću i ja konačno dobiti uvid. Mi imamo pravo i moramo znati na koji je način Kristianu određivana terapija. Ja tvrdim da je u ovom slučaju došlo do knjiške greške. On je tri puta u mjesec dana boravio u bolnici. Svaki put kad bi se vraćao iz bolnice oni bi njemu popisivali tabletu više, a nisu ga liječili. Sutkinja je tražila dokumentaciju od prvog dana - kazao nam je Ljubičić.


Na ročište u Zadar stigao je i Kristianov otac Stipan.
- Sa sudom sam zadovoljan, sve je korektno, ne može brže nego što jest. Samo vidite, predugo treba čekati papire. A mi, držimo se nekako i nikako, teško je, ali moramo... Supruga ne može doći, funkcionira uz moju pomoć, ali stabilno je – kazao nam je kratko otac Stipan.


Podsjetimo, mladić je bezuvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora zbog zapaljenih maslina. Poslan je u zatvor unatoč tome što je vještačenjem HZZO-a iz 2018. godine utvrđeno kako ima brojne zdravstvene probleme poput metaboličkog sindroma, astme, iznadprosječno izražene teškoće iz kruga ADHD-a, oštećenje funkcionalnih sposobnosti III. stupnja, odnosno teži invaliditet uz prijeku potrebu privremene pomoći i njege u punom opsegu. Išao je na psihijatrijske tretmane još u dječjoj dobi te je bolovao od poremećaja piromanije.

Za smrt Kristiana Vukasovića 'nitko nije kriv'?! Otac: Što da vam kažem, osjećamo se nikako
Za smrt Kristiana Vukasovića 'nitko nije kriv'?! Otac: Što da vam kažem, osjećamo se nikako

U trenutku kada je zaprimljen u KBC Split utvrđen je edem i početna upala pluća, podljev mekog oglavka s lijeve strane te omekšavanje odnosno smrt mozga.


Vještak u svom nalazu navodi kako je Kristian preminuo prirodnom smrću, najvjerojatnije zbog zatajenje srca.
U građanskoj parnici obitelj Vukasović kao krivce za smrt navodi zatvor na Bilicama, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, Općinski sud na Dračevcu te Bolnicu za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...