To je to što me zanima!

Služio kaznu zbog otmice pa postao predsjednik Kirgistana

Dvojica njegovih protukandidata na izborima ovaj su tjedan uhićeni. Prvi, Abdil Seguizbajev, bio je šef snaga sigurnosti u vrijeme Japarovova uhićenja 2017. zbog otmice. Optužen je za zloporabu ovlasti
Vidi originalni članak

Populist Sadir Japarov prisegnuo je u četvrtak za novog predsjednika Kirgistana, uzdigavši se na krilima političke krize u listopadu prošle godine iz zatvora do vrha vlasti.

Japarov (52) je služio kaznu zatvora zbog otmice, a oslobodili su ga njegove pristaše iskoristivši nerede koji su izbili jer je oporba osporavala rezultate parlamentarnih izbora zbog sumnje u prijevaru.

Nakon ostavke tadašnjeg predsjednika, taj bivši zastupnik privremeno je preuzeo vlast nakon čega je pobijedio na predsjedničkim izborima 10. siječnja osvojivši 80 posto glasova.

ZBOG KORUPCIJE Bivšeg predsjednika Kirgistana osudili na 11 godina zatvora

Japarov je obećao da će "čuvati integritet naroda i sigurnosti zemlje" prisegnuvši na ustav koji će uskoro biti izmijenjen kako bi mu se povećale ovlasti. Pobijedivši na izborima, obećao je „diktaturu zakona i pravde” odbacivši kritike svojih protivnika koji tvrde da priprema žestoku represiju.

Njegovi kritičari strahuju da će vladati poput drugih autoritarnih vođa u susjednim državama.

Dvojica njegovih protukandidata na izborima ovaj su tjedan uhićeni

Prvi, Abdil Seguizbajev, bio je šef snaga sigurnosti u vrijeme Japarovova uhićenja 2017. zbog otmice. Optužen je za zloporabu ovlasti.

Drugi, Kursan Asanov proglasio se ministrom unutarnjih poslova u krizi u kojoj je Japarov oslobođen iz zatvora i postao šef države. Uhićen je zbog svoje uloge u preuzimanju kontrole nad zgradom ministarstva tijekom prosvjeda.

Uhićen je i bivši premijer Mohamedkali Abilgazijev zbog nezakonitog bogaćenja.

- Kao svi domoljubi, sanjam o Kirgistanu koji je gospodarski razvijen, dinamičan, snažan i slobodan. Zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava, gdje vlada diktatura zakona i gdje mladi gledaju na budućnost s optimizmom - kazao je Japarov. (tk)

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 29.01.2021.

    Idem i ja izvršiti otmicu, možda postanem predsednik srbije.

  • prokurator 28.01.2021.

    čemu čuđenje, pa republici hrvackoj pravomoćna kaznena presuda nije prepreka za kandidaturu na izborima.

  • Usora1 28.01.2021.

    a Ivan Dešić Dešo nije bio sposoban ni banku opeljesiti a hoce da bude gradonacelnik sl.broda?

Komentiraj...
Vidi sve komentare