To je to što me zanima!

Šok u crkvi: Dajte 200 kuna za gladnu djecu ili ništa od krizme

PRIJE KRIZME: Roditelji su se pobunili protiv fra Mire Ančića, koji je tražio 200 kuna za ulazak u crkvu sv. Luke. Ulaz je naplatio krizmanicima i kumovima koji su kasnili
Vidi originalni članak

Krizmanike, kumove i roditelje šokirao je potez župnika fra Miroslava Ančića, koji je za ulazak u crkvu sv. Luke evanđelista u Otoku pokraj Sinja tražio od njih po 200 kuna.

- Svima sam rekao da na krizmu u crkvu dođu u 10.30, dakle pola sata prije početka mise, kako bih im mogao dati upute i razmjestiti ih. Neki od njih su kasnili. Počeli su mi dobacivati i rugati se. Rekao sam im: ‘Dobro. Ajde, kad je tako, dat će svaki krizmanik i kum po 100 kuna za gladnu djecu u Africi’ - pravdao se svećenik, koji nam je potvrdio kako je riječ o roditeljima i kumovima koji se ranije nisu odazivali na sastanke vezane uz ovaj sakrament, a djeca su rijetko pohađala vjeronauk. Ovim je činom prikupio 1000 kuna. S druge strane, roditeljima nije bilo drago što se to dogodilo.

- Ovo je nedopustivo. Moram li zbilja plaćati da bi moja kći primila sveti sakrament? Nisam imala novca kod sebe. Morala sam posuditi 200 kuna od kolegice s posla kako bih svoje dijete krizmala - rekla je majka djevojčice. Tvrde kako su zakasnili samo pet minuta.
- Svi smo bili toliko šokirani. Oni koji nisu dali novac morali su se zapisati te im je naređeno da na idućoj misi vrate svoj ‘dug’ - bio je još jedan od komentara roditelja. No fra Miro opovrgava kako im je to naredio. U crkvu je pustio i one koji nisu dali novac. Svećenik koji je dvije godine bio misionar u Kongu u Africi govori nam da je svakodnevno gledao kako djeca umiru od gladi.

- Od tada sakupljam novac za najmlađe. I ovaj će novac dobro doći. Ako je ovo još jedna patnja koju zbog toga moram podnijeti, neka je - rekao je fra Miro, misleći pritom na novinarske upite. U Otoku kraj Sinja poznat je po tome što cijele godine hoda u sandalama. Sakuplja stari papir i boce. Tako je prikupio 40.000 kuna i donirao ih djeci u Africi. 


Idi na 24sata

Komentari 504

  • jurica14 14.04.2021.

    dokle više cirkusa dok je crkva na državnim jaslama ovo ce biti normalno za crkve država ima a za ljekove nema hmmmm

  • Lina39 17.04.2018.

    Ovo nije ni prvi a neće biti ni zadnji put da traže novac od naroda kako bi pokazali da su oni dobročinitelji. Za mene bi bio šok da sam pročitala kako su se svećenici odrekli pola plaće koju i tako dobivaju od nas a ne da traže od nas i ucjenjuju jer to je zasigurno protiv svih pravila i crkve i države !

  • kelab 17.04.2018.

    Ovaj svecenik je bio u Congu i koliko znam jos uvijek pomaze tamosnju sirotinju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare