To je to što me zanima!

Spaljuju bake kao vještice kako bi se prije dočepali nasljedstva

Juma Kalume Musunye iz Kenije optužena je za vještičarenje od strane njenih vlastitih unuka, kako bi se dočepali njenog nasljedstva. Udarali su je dok nije pala na zemlju i polili benzinom s namjerom da je zapale...
Vidi originalni članak

Ova potresna priča o Jumi iz Kenije koju su vlastiti unuci htjeli zapaliti kako bi se dočepali nasljedstva, nije jedina... Događa se da se starije pripadnice afričkog stanovništva, najčešće udovice, suočavaju s progonima od strane svojih bliskih rođaka, prenosi Daily Mail.

- Htjeli su me ubiti, a moj sin je unucima rekao kako sam im začarala majku jer sam vještica. Zaista sam ogorčena. Stara sam, zdravlje mi je loše, a unuci i djeca uopće ne mare za mene - rekla je Juma.

Juma (65) živi u priobalnom području Kenije gdje pripadnici Mijikenda plemena tradicionalno krive vještice za bolest ili siromaštvo. Susjedi su je spasili od sigurne smrti i čuli njeno zapomaganje. Njenih šest unuka je tuklo i polijevalo benzinom, a na Youtube se pojavio i strašni video ritualnog spaljivanja u Keniji. Upozoravamo vas da je video iznimno uznemirujućeg sadržaja.

Samo u 2014. godini prijavljeno je 104 ubojstva starijih ljudi od strane svojih rođaka u okrugu Kilifi u Keniji, prenose lokalni mediji. Najčešći motiv za ubojstvo je nasljedstvo. Tradicionalno, žene u Keniji nemaju pravo na nasljedstvo, tako da su starije žene bez muškog potomka laka meta pohlepnih rođaka.

- Ako nemate muško dijete, to je kao da niste ni rađale - rekla je Josephine Mongare, predsjednica udruge za zaštitu žena u Keniji (FIDA), i dodala kako su česti slučajevi da netko optuži neku ženu da je vještica, zbog nekog vlastitog interesa, najčešće novca.

Kenijski zakon o nasljeđivanju iz 1981. godine dozvoljava udovicama da do smrti žive na imovini pokojnog muža, nakon čega imovinu nasljeđuju njihova djeca. Taj zakon se često krši.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • razmisli2x 28.06.2016.

    pohlepa je najgora osobina covjeka. koliko ima kod nas da nasljedstvo je razorilo obitelji, da brat i sestra ne pricaju godinam zbog nasljeda, da se o roditeljima ne vodi briga ali da ta ista djeca bi da dobiju nasljede od roditelja i sto je najgore kada cujes kako djeca pricaju da je to njihova imavina ili novac i da su jako ljuti ako roditelj ostavi nekom djetetu vise. dragi moji nasljede je dar i ako ga dobijes to je ok isto tako je ok i ako ga ne dobijes jer to i nije bilo tvoje nego tude makar to bilo od roditelja. nitko ti ne mora ostaviti apsolutno nista. moja djeca ce dobiti po zasluzi ako oni ne mogu da vode brigu o meni i misle me smjestiti u staracki dom onda cu pronaci siromasnu obitelj i ponuditi im krov nad glavom i da vode brigu o meni do smrti i imovina ostaje onome tko je vodio brigu o meni.

  • ajetodoo 27.06.2016.

    Kod nas to rade puno humanije.Rođaci staricama pošalju lažne bankarice.

  • oocrv 27.06.2016.

    Ni bosanci ni hercegovci ne priznaju ništa osim sina

Komentiraj...
Vidi sve komentare