To je to što me zanima!

Španjolska policija razbila lanac trgovaca ljudima: Dovodili žene iz Hrvatske i zlostavljali su ih

Žene bi nasilno bivale podvrgnute volji članova bande koji bi od njih zahtijevali da im svaki tjedan donesu veliku količinu novca, nekad i po 5.000 eura
Vidi originalni članak

Španjolska policija je u predgrađima Madrida i Barcelone uhitila šestero pripadnika obiteljskog klana koji je trgovao mladim ženama iz Hrvatske i BiH prisiljavajući ih na krađe i prostituciju u Španjolskoj.

Policija je u predgrađima Alcorcon i Sabadell oslobodila prošli mjesec četiri žene žrtve trgovine ljudima, navedeno je u policijskom priopćenju poslanom u nedjelju.

U nedjelju se obilježava Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima, koji su uveli Ujedinjeni narodi 2013. godine.

Kriminalna organizacija, sastavljena od nekoliko obitelji porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bavi se nezakonitim aktivnostima diljem Europe. Među njima su pljačkanje kuća i džeparanje po velikim gradovima poput Madrida i Barcelone. Španjoska policija je, u suradnji s njemačkom, otkrila da time upravlja organizacija podijeljena u manje obiteljske skupine.

- Kriminalna organizacija je dovodila u Španjolsku iznimno mlade žene iz BiH i Hrvatske koristeći njihovu lošu društveno-kulturnu i financijsku situaciju - priopćila je policija. - Mladim ženama bi lažno obećavali bolji život u inozemstvu te novac kojim bi pomogle svojim obiteljima - dodala je.

OPERACIJA GLOBALNI LANAC Međunarodna operacija protiv trgovanja ljudima: Uhitili 212 ljudi i otvorili 244 nove istrage

No stvarnost je bila drugačija.

Čim bi ih organizacija odvela, nad njima bi počelo "ekstremno nasilje", ponekad u obliku seksualnog zlostavljanja. Žene bi nasilno bivale podvrgnute volji članova bande koji bi od njih zahtijevali da im svaki tjedan donesu veliku količinu novca.

- Ponekad bi ih tražili 5.000 eura tjedno, do kojih su trebale doći prostitucijom i pljačkanjem - navela je policija.

Klan kriminalaca vode muškarci, premda njihove žene imaju važnu ulogu u kontroli i nadgledanju žrtvi. Vođe su u kontaktu s drugim takvim skupinama kojima posuđuju žene nad kojima imaju kontrolu, a čak "prodaju i svoje maloljetne kćeri ugovarajući brakove s muškarcima iz drugih klanova".

Policajci iz Madrida su upali u stan u madridskom predgrađu Alcorcon gdje su uhitili dvije osobe. Istovremeno su policajci iz Barcelone ušli u dva stana u tamošnjem predgrađu Sabadell i priveli još četiri osumnjičene osobe. Pritom su oslobodili četiri zatočene mlade žene.

MEĐU UHIĆENIMA I ŽENA U Zagrebu djevojku držali kao robinju. Mlatili su je i tjerali na prostituciju. Policija ih uhitila

Policajci su zaplijenili sedam satova procijenjenih na 495.000 eura, četiri dijamanta vrijedna 160.000 eura, jedan automobil, 6.015 eura i 771 dolar u gotovini. Agenti su odnijeli i računala te dokumentaciju važnu za daljnju istragu.

- Operacija se nastavlja te nisu isključena nova uhićenja - poručila je policija. Dvije uhićene osobe zadržala je u pritvoru.

Policija je pozvala stanovnike i žrtve da im javljaju telefonom i e-mailom informacije koje upućuju ili bi mogle upućivati na trgovinu ljudima.

U Španjolskoj, ali i Italiji, Portugalu te Francuskoj, već godinama se odvijaju pljačke stanova u kojima bivaju uhićene mlade žene s hrvatskim dokumentima.

Policija nije objavila imena žrtava i članova kriminalne organizacije. Službeni izvori iz Hrvatske, koji su imali uvid u neke od ranijih slučajeva u Španjolskoj, rekli su pod uvjetom anonimnosti da je obično riječ o Romima.

Te informacije 24sata nisu mogle provjeriti. Uhićeni, kao i osobe koje policija navodi kao žrtve, nisu bile dostupne za komentar. Njihovi osobni podaci nisu dati na uvid.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ptica neznalica 31.07.2023.

    Brazilci

  • ŽivilaHrvatska 30.07.2023.

    Ko i hbe cigane🤨

Komentiraj...
Vidi sve komentare