To je to što me zanima!

Splićani navalili na bakalar: U pola sata pojeli 5000 porcija

Ove godine zbog financijskih razloga nije bilo natjecanja u pripremanju fritula na Prokurativama. Brudet su pripremili od 600 kg krumpira i 220 kilograma bakalara
Vidi originalni članak

Splićani su i ove godine u podne u ogromnom broju došli na besplatni bakalar koji im je osigurala gradska i županijska vlast na Prokurativama. Po deveti put zaredom tisuće se, mahom starijih, građana naguralo na manifestaciju "Splitu s ljubavlju organiziraju" kako bi se domogli porcije. Brudet je spremljen od preko 600 kilograma krumpira i 220 kg bakalara, a priredili su ga članovi Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija predvođeni Mirom Bogdanovićem. Ove godine nije bilo otimanja za hranu, a bakalar je 'planuo' u pola sata.

- Ovo je vrhunski događaj koji smo davno započeli. Drago mi je da se ova tradicija nastavlja, bakalar je vrhunski. Radi se o tajnom receptu dalmatinskih kuhara s malo suvica, prošeka i meda. Bilo je preko 5000 porcija. Radimo bakalar na brudet, ne na bianco, jer nam je preteško zgnječiti toliko krumpira - dometnuo je Bogdanović .

Ove godine zbog financijskih razloga nije bilo natjecanja u pripremanju fritula na Prokurativama, no, građanima su ih donirali splitski restorani i hoteli. 

- Ovaj put smo nabavili plastične posude i kruh u celofanu, pa se ljudi nisu polijevali. Nije bilo naguravanja kao prije, sve je prošlo super. Bakalar stoji Grad Split 50.000 kuna, a Županija je dala 15.000 kn, imamo i donacije različitih sponzora, a posebice Saveza kuhara koji osim besplatnog kuhanja donira i još štošta. Ovo je i dokaz o dobroj suradnji Grada i Županije  – kazao je SDP-ov gradonačelnik Ivo Baldasar koji se na Prokurativama družio i sa splitskim HDZ-ovcima i oporbenjacima iz Gradskog vijeća poput Luke Podruga.

Poslijepodne je ispred HNK zakazana manifestacija Udruge Anđeli  i Hrvatske gorske službe spašavanja pod nazivom "S malo sitnica do nasmijana lica" za djecu najteže tjelesne invalide i s teškoćama u razvoju. Sedmu godinu zaredom GSS-ovci odjeveni kao Djedovi Božićnjaci spuštaju se niz bedeme na Trgu Gaje Bulata i darivaju mališane.

U Rijeci podijelili tisuće porcija bakalara i srdela

Na riječkoj Gastrofešti u utorak su građanima pripremili oko 4000 porcija ribica te 3000 porcija bakalara, ali i vino i fritule. S građanima je bio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te njegovi zamjenici. 

Idi na 24sata

Komentari 92

  • hercegovac 24.12.2013.

    Jedan od dokaza da nas ima sve više gladnih, a glavni tvrde da državu dobro vode...

  • cassini 24.12.2013.

    jel to bio i Luka Bebić ovdje???

  • AdamJozić 24.12.2013.

    Lijepo je ovo samo bi bilo još ljepše da je češče ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare