To je to što me zanima!

'Spreman sam svjedočiti o Agrokoru, bit će zanimljivo...'

Na početku govora, Vujčić je podsjetio da je centralna banka digla prognoze rasta BDP-a za ovu i iduću godinu zbog jačeg rasta osobne potrošnje i boljih rezultata u turizmu...
Vidi originalni članak

- Zbog krize u Agrokoru usporeni su dobri trendovi smanjenja loših kredita u domaćim bankama. One te kredite masovno prodaju samo da ih maknu iz bilance, no oni ipak ostaju u financijskom sustavu i njihova naplata će ponajviše ovisiti o efikasnosti domaćeg pravosuđa, koja je blago rečeno, slaba, rekao je to na konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije u Rovinju guverner Hrvatske narodne banke (HNB), Boris Vujčić, koji je rekao kako su ljudi iz HNB-a spremni svjedočiti pred istražnim povjerenstvom za Agrokor i kako će to 'biti posebno zanimljivo ako svjedočenja budu javna', javlja tportal.

Na početku govora, Vujčić je podsjetio da je centralna banka digla prognoze rasta BDP-a za ovu i iduću godinu zbog jačeg rasta osobne potrošnje i boljih rezultata u turizmu.

- I ta jača stopa rasta je još uvijek nedovoljna za dostizanje zemalja u srednjoj i istočnoj Europi. One omogućavaju zadržavanje sadašnje pozicije, ali ne njeno poboljšavanje, rekao je Vujčić.

Istaknuo je da je u prvoj polovici ove godine došlo do znatno povoljnijih standarda plasmana kredita koji su nakon dugo vremena značajnije porasli. U strukturi tih kredita, glavni razlog rasta su nenamjenski krediti građanima. Na strani poduzeća, krediti su porasli zbog potražnje turističkog sektora, dok se sektori trgovine i građevine i dalje razdužuju.

- Kada se gleda ukupan bankovni sustav, dobri trendovi smanjenja loših kredita su usporeni zbog Agrokora. Popravljanje tog portfelja će se nastaviti jer ono nije samo posljedica prodaje loših kredita već i oporavka pojedinih poduzeća. Banke su pod pritiskom kreditnog rizika, međutim pokrivenost se bitno poboljšala tako da je bankovni sustav vrlo stabilan, komentirao je Vujčić.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • zemuncevic 19.10.2017.

    Velik si ti lupez Vujcicu !!!! Nece te vise braniti Todoric!!!

  • netjak5 19.10.2017.

    zanimljivo ironićno prijeti ....zašto si onda do sad šutio?

  • lulamira 19.10.2017.

    Bolje da svjedoce bivsi guverneri Skreb i Rohatinski vise su placeni od tebe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare