Obavijesti

News

Komentari 25

'Spreman sam svjedočiti o Agrokoru, bit će zanimljivo...'

'Spreman sam svjedočiti o Agrokoru, bit će zanimljivo...'
1

Na početku govora, Vujčić je podsjetio da je centralna banka digla prognoze rasta BDP-a za ovu i iduću godinu zbog jačeg rasta osobne potrošnje i boljih rezultata u turizmu...

VIDEO

- Zbog krize u Agrokoru usporeni su dobri trendovi smanjenja loših kredita u domaćim bankama. One te kredite masovno prodaju samo da ih maknu iz bilance, no oni ipak ostaju u financijskom sustavu i njihova naplata će ponajviše ovisiti o efikasnosti domaćeg pravosuđa, koja je blago rečeno, slaba, rekao je to na konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije u Rovinju guverner Hrvatske narodne banke (HNB), Boris Vujčić, koji je rekao kako su ljudi iz HNB-a spremni svjedočiti pred istražnim povjerenstvom za Agrokor i kako će to 'biti posebno zanimljivo ako svjedočenja budu javna', javlja tportal.

Na početku govora, Vujčić je podsjetio da je centralna banka digla prognoze rasta BDP-a za ovu i iduću godinu zbog jačeg rasta osobne potrošnje i boljih rezultata u turizmu.

- I ta jača stopa rasta je još uvijek nedovoljna za dostizanje zemalja u srednjoj i istočnoj Europi. One omogućavaju zadržavanje sadašnje pozicije, ali ne njeno poboljšavanje, rekao je Vujčić.

Istaknuo je da je u prvoj polovici ove godine došlo do znatno povoljnijih standarda plasmana kredita koji su nakon dugo vremena značajnije porasli. U strukturi tih kredita, glavni razlog rasta su nenamjenski krediti građanima. Na strani poduzeća, krediti su porasli zbog potražnje turističkog sektora, dok se sektori trgovine i građevine i dalje razdužuju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kada se gleda ukupan bankovni sustav, dobri trendovi smanjenja loših kredita su usporeni zbog Agrokora. Popravljanje tog portfelja će se nastaviti jer ono nije samo posljedica prodaje loših kredita već i oporavka pojedinih poduzeća. Banke su pod pritiskom kreditnog rizika, međutim pokrivenost se bitno poboljšala tako da je bankovni sustav vrlo stabilan, komentirao je Vujčić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su