To je to što me zanima!

Grčka poslala kreditorima plan reformi težak 13 milijardi eura

Ako se europskoj trojki svide grčke reforme vjerojatno će im dati dodatnu financijsku pomoć, no ako ih ne odobre Grčka bi mogla 'letjeti' iz eurozone
Vidi originalni članak

Grčka vlada je tri sata prije isteka roka, u ponoć, poslala nove prijedloge o tome kako namjerava ispuniti uvjete za međunarodnu financijsku pomoć. 

Osim vjerovnicima, Europskoj uniji, Europskoj središnjoj banci (ECB) i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), prijedlozi su poslani i predsjedniku Eurogrupe Jeroenu Dijsselbloemu.

Grčki premijer je cijeli dan pokušavao uvjeriti koalicijske partnere da prihvate plan. Teške reforme uključuju povećanje poreza i izmjene u mirovinskom sustavu.

Guardian piše da je plan ušteda grčke vlade "težak" 13 milijardi eura. Zauzvrat bi im međunarodni kreditori trebali odobriti treći "paket pomoći" u vrijednosti 50 milijardi eura te bi Grčka ostala u eurozoni i ne bi bankrotirala.

O prijedlogu reformi glasat će se sutra u grčkom parlamentu.

Što su Grci predložili u svojem planu reformi:

- Porez u hotelijerstvu će se povisiti s 6,5 posto na 13 posto

- Grci će u mirovinu s 67 godina, a onaj tko ima 40 godina radnog staža može u mirovinu s 62 godine

- Porez na luksuz će se povećati na 13 posto 

- 14 zračnih luka će privatizirati

- Radnici će dobivati manje bonusa

- Porez na dodatnu mirovinu iznosit će 3,5 posto

- Ukida se snižena stopa poreza na otoke

Idi na 24sata

Komentari 46

  • croaticum 10.07.2015.

    Ovo nije za vjerovati, porez na hotelijerstvo ce se povecati na 13%, isto toliko i za luksuz. Dali je ovo dokaz ozbiljnosti i stvarne zelje da se zemlja izvuce iz krize ili samo jos jedno grcko zanovijetanje?

  • misko2k 10.07.2015.

    Ma tko bi vas izbacio i eu da bankrotirate kad ste ovake mjere predlozili i izgubio jos uz to preko 200 milijardi eura ! Ma da ste im dali "prazan papir" oni bi se s njim slozili! A gdje je o oprostu dijela dosadasnjeg duga ? de facto nemogu oni tolike milijarde otplatit ukoliko im ne oproste bar 30%, a o tom nitko ne pise! Grci svaka cast , izje.....li ste cijelu EU i jos vise milijardi dobivate !

  • medeki 10.07.2015.

    Lažnom invalidu skinut mirovinu, nemoguće, kao i kod nas!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare