To je to što me zanima!

Srbija: Krajem veljače u 'Vinči' izbjegli nuklearnu katastrofu?

U institutu 'Vinča' izlilo se 300 do 400 litara vode iz podruma u kojem je bio uskladišten uranski 'žuti kolač'. Jedno od mjerenja pokazalo je povećano zračenje
Vidi originalni članak

Krajem veljače u institutu 'Vinča' u Srbiji nakon poplave se izlilo od 300 do 400 litara vode iz podruma u kojem je bio uskladišten uranski 'žuti kolač', odnosno mljeveni uran pripremljen za obogaćivanje i korištenje u nuklearnom reaktoru.

Postoji mogućnost da je u Beogradu izbjegnuta nuklearna katastrofa, a da građani to nisu znali, javlja srpska Politika. Naime, mjerenja zračenja iz dva instituta se ne podudaraju. Prema izvještaju stručnjaka iz laboratorija za zaštitu od zračenja  na tom području je izmjereno povišeno zračenje i to 1000 puta veće od uobičajenog, ali stručnjaci iz Nuklearnih objekata Srbije tvrde da povišeno zračenje nije zabilježeno. 

Politika javlja da je vijest o zračenju izazvala pomutnju među radnicima pa su neke trudnice prestale dolaziti na posao. 

Dva tjedna nakon nesreće Upravni odbor Instituta za nuklearne znanosti zatražio je od generalnog direktora da u roku dva mjeseca ispuni predložene mjere zaštite te da pripremi plan za uklanjanje izbora ionizirajućeg zračenja, nuklearnog materijala i radioaktivnog otpada. 

U Vinči su boravili i stručnjaci iz Međunarodne agencije za nuklearnu energiju iz Beča, ali ni oni se nisu izjasnili o navodnoj radioaktivnosti. 


Idi na 24sata

Komentari 6

  • Čiko Spase 26.03.2012.

    ocigledno da neko laže...

  • user_140683 26.03.2012.

    Žuti kolač obliven čokoladom, prava poslastica.

  • MLADEN_5 26.03.2012.

    Ako lazu , lazu sebe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare