To je to što me zanima!

Srbija uputila prosvjednu notu: 'Optužite i kaznite Keleminca'

Srbija očekuje da nadležne hrvatske institucije ubuduće spriječe ovakve skupove sa izvjesnim krajem, a to je vrijeđanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u cijelosti, navodi se u noti
Vidi originalni članak

Srbija je u ponedjeljak uputila prosvjednu notu Hrvatskoj zbog incidenta na skupu Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) kada je ispred sjedišta Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) zapaljen primjerak tjednika SNV- a Novosti.

Nota je uručena otpravniku poslova hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, navedeno je u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova (MSP).

U hrvatskom veleposlanstvu Hini su potvrdili primitak prosvjedne note. 

- Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije drži da ovakav incident, koji je počinila neofašistička politička skupine iz Hrvatske, u nazočnosti pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primjer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, pokušaj revizije povijesti, kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obilježja - navodi se u priopćenju, objavljenom i na službenoj internetskoj stranici MSP-a. 

Dvadesetak simpatizera Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) u subotu je prosvjedovalo ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu, pod sloganom "Zaustavili smo vas 1991., zaustavit ćemo vas opet", a čelnik te neparlamentarne stranke Dražen Keleminec pritom je spalio primjerak SNV-ovog tjednika "Novosti", rekavši da su pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.

Keleminec je usput pozvao premijera Andreja Plenkovića da ne zabranjuje pozdrav "Za dom spremni".

Plenković je u subotu u Žepču kazao da su Keleminec i njegova skupina "irelevantni marginalci". 

Srbijansko ministarstvo naglašava u priopćenju kako očekuje da se počinitelji kaznenih djela optuže i kazne po zakonu.

- MSP očekuje da nadležne hrvatske institucije u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa ubuduće spriječe ovakve skupove sa izvjesnim krajem, a to je vrijeđanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u cijelosti - navodi se u prosvjednoj noti proslijeđenoj medijima.

Idi na 24sata

Komentari 132

  • FrancTurnar 02.10.2018.

    Zasto nisu pisali istinu da je posteni Srbim Peđa zapalio novine???

  • Pro patria parati 07.09.2017.

    Fašistička Srbija nam je spalila 1/3 države 91. i nikad nitko nije odgovarao niti za jedan metar uništene zemlje. Danas ona ima obraza prozivati zbog spaljenih Novosti. I to je Srbija. Nije se ništa promijenila od 90ih

  • Cobra91 05.09.2017.

    Oni bi žarili i palili a kada mi to učinimo onda im smeta!Čudan svijet!

Komentiraj...
Vidi sve komentare