To je to što me zanima!

Srpska obitelj traži azil jer ih u Hrvatskoj zlostavljaju

Y.S. je izjavila sudu da je njen strah utemeljen jer su zbog srpske nacionalnosti bili proganjani. Iz Hrvatske su bili prisiljeni otići u lipnju 2005. god.
Vidi originalni članak

Vrhovni sud Irske, piše Jutarnji list, odobrio je žalbu hrvatske državljanke srpske nacionalnosti koja za svog maloljetnog sina u Irskoj traži status izbjeglice jer bi povratkom u Hrvatsku dijete bilo diskriminirano, progonjeno i nezaštićeno. Hrvatska državljanka Y.S. izjavila je na sudu da je njen strah utemeljen jer su ona i suprug zbog srpske nacionalnosti bili proganjani i diskriminirani. Objasnili su da su iz Hrvatske bili prisiljeni otići u lipnju 2005. godine "zbog prijetnji na temelju nacionalnosti i jer nisu imali policijsku zaštitu." Dok čekaju odluku o svojim zahtjevima za status izbjeglica, podnijeli su i aplikaciju za dijete (G.S.) koje su dobili godinu dana kasnije.
- Sigurna je kako će je, ako bude živjela u Hrvatskoj, verbalno i fizički zlostavljati. Zaštitu od države neće dobiti. Kada su se žalili na progone, njihove prijave nisu se istraživale, dio je obrazloženja prihvaćanja žalbe. Na nižim instancama izbjeglički status te obitelji, ali i svjedočenje bilo je odbijeno jer je Hrvatska, prema različitim međunarodnim dokumetima, označena kao sigurna zemlja. Vrhovni sud je usvojio žalbu navodeći da Y. S. nije dopušteno da osobno i usmeno opiše kako je bila progonjena. Iz MVPEI-a su rekli da se roditelji dječaka nisu obratili veleposlanstvu te nisu tražili pomoć pa o slučaju nemaju podatke.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • annny 30.01.2009.

    šta je tu čudno!? isto tako bi postupili hrvati na njihovom mjestu!! dajte ljudi odrastite_nije lako zaboravit onima koji su to doživjeli,srbija če uvjek biti trn u oku-al nisu svi srbi idijoti!

  • zoki35 29.01.2009.

    Ne znam radi cega je ovo vest,nisu ni prvi ni zadnji,a kao sto je netko spomenuo bilo je i dosta hrvata koji su trazili spas na istu caku.

  • mika_h 29.01.2009.

    ja znam Hrvate koji su na istu foru dobili azil, tako da se ovom nije cuditi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare